Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
183 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
2 listków
3 ziarna
1 łyżka
100 mililitrów
100 gramów
3 łyżki
5 sztuk
400 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
200 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Formę na tartę wyłóż pergaminem.

Krok 2
W garnku zagotuj mleko z 300 ml wody, z zielem angielskim i listkami laurowymi. Do płynu wsyp kaszę i gotuj do miękkości około 20 minut, a następnie odstaw do przestygnięcia.

Krok 3
Posiekaj czosnek i chili. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę w półplastry.

Krok 4
Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i chili. Gdy zacznie zmieniać kolor, dodaj cebulę i zeszklij ją, a następnie dodaj umyty szpinak, pomidory suszone i świeże składniki. Całość odstaw do przestygnięcia.

Krok 5
W misce wymieszaj śmietanę, Fix Knorr i cztery jajka. Gotową masę połącz z warzywami.

Krok 6
W drugiej misce do kaszy jaglanej dodaj mąkę z ciecierzycy, kmin rzymski i szczyptę soli. Formę do tarty wyłóż masą, następnie wlej szpinak z pomidorami, śmietaną i równomiernie go rozłóż. Tartę posyp serem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut.


Dobra rada:
Do ciasta z kaszy możesz dodać np. pestki słonecznika lub dyni. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Knorr Serowe Kaszotto z kurczakiem i pomidorkami
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej
Przepis na tartę to zdecydowanie jedno z częściej wyszukiwanych zapytań kulinarnych. Uwielbiana za swoją uniwersalność, a także nieskomplikowaną recepturę. Jak sprawić, by jej wykonanie było jeszcze prostsze oraz bardziej urozmaicone? Wykorzystaj do tego kaszę. Zainspiruj się przepisem na szpinakową tartę na spodzie z kaszy jaglanej i przygotuj ją w swoim domu już dziś.
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników tart!
Na jaką okazję?
Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej sprawdzi się w roli przekąski lub lunchu.
Czy wiesz, że?
Szpinak został owinięty złą sławą i to całkiem bezpodstawnie. Jego odpowiednie przygotowanie, przyprawienie i podanie sprawia, że jest jednym z częściej wybieranych warzyw.
Dla urozmaicenia:
Do spodu przygotowanego z kaszy jaglanej możesz dosypać np. pestki słonecznika lub dyni.