Zapiekanka z łososiem, ziemniakami i szpinakiem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
573 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

466 osób wydrukowało

Pobierz pdf

775 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

450 gramów

2 sztuki

400 gramów

3 łyżki

3 łyżki

50 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

20 gramów

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekane szalotki, czosnek i chilli. Połowę podsmażonych składników przełóż na talerz, do pozostałej części dodaj ziemniaki. Smaż, cały czas mieszając, dopóki skrobia na powierzchni ziemniaków nie zrobi się błyszcząca.

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - Krok 1

Krok 2

Dodaj śmietanę, całość gotuj 1 minutę. Dopraw do smaku gałką oraz szczyptą pieprzu i soli. Ziemniaki ułóż na dnie żaroodpornego naczynia, uciskając dokładnie.

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni podsmaż szpinak, dodaj pozostałą część podsmażonej cebulki. Szpinak również dopraw do smaku. Ułóż go na ziemniakach.

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - Krok 3

Krok 4

Łososia drobno posiekaj i wymieszaj z ketchupem, majonezem i posiekaną kolendrą.

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - Krok 4

Krok 5

Łososia ułóż na powierzchni szpinaku, z wierzchu posyp parmezanem. Zapiekankę owiń folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię aby ser mógł się zapiec.

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do łososia możesz dodać orzeszki pinii i drobno pokrojone suszone pomidory.

57

Opinie o przepisie

  • Ann Bu

    Ann Bu , 08.07.2019

    ja zrobiłam z pstrągiem łososiowym... też daje radę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magia Jedzenia i Dobrego Myślenia

    Magia Jedzenia i Dobrego Myślenia , 20.02.2016

    Tak :) Łosoś i szpinak w cieście francuskim :) Większy grzech :) http://magiajedzenia.blogspot.com/2016/02/osos-ze-szpinakiem-zapiekany-w.html

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Jurkowska

    Ania Jurkowska , 06.02.2016

    Pyszne, ale ziemniaki twarde :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Rosiński

    Sebastian Rosiński , 05.02.2016

    To będzie mój ulubiony mniam. Do śmietanki dodałem sosik Knorr do warzyw na ciepło czosnkowo serowy. Zajebisty smaczek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Kowalewska

    Beata Kowalewska , 05.02.2016

    Łosoś odpada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Adam

    Ryszard Adam , 04.02.2016

    O Wy łasuchy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luky Szarak

    Luky Szarak , 04.02.2016

    l i nawet mięsko przypełzło Emotikon smile mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Sott

    Alina Sott , 04.02.2016

    Mysle, ze super smakuje lecz kalorii nikt nie liczyl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kamiennik

    Jolanta Kamiennik , 04.02.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Maciej Wojnar Szewc

    Marta Maciej Wojnar Szewc , 04.02.2016

    Kochana jak takie pysznosci same wystawiasz to Zumba mi nie pomoze;(:pbo zawsze cos gotuje nowego;);>

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Krystyna

    Maria Krystyna , 04.02.2016

    koniecznie łosoś bałtycki-polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Kaczmarkiewicz

    Sabina Kaczmarkiewicz , 04.02.2016

    Zapiekanki są super ale kalorii masa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Rafalak

    Mirek Rafalak , 04.02.2016

    A gdzie szczaw i mirabelki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fizjodiet - dietetyka i odnowa biologiczna

    Fizjodiet - dietetyka i odnowa biologiczna , 04.02.2016

    http://dobrydietetyk.katowice.pl/lososiowe-burgery/ zapraszamy po więcej przepisów dietetycznych na nasz fanpage :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Bąk

    Robert Bąk , 04.02.2016

    Szpinak w każdej postaci jest Zajebiście dobry :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Onyśk

    Włodzimierz Onyśk , 04.02.2016

    Pod warunkiem ze to nie losos norweski bo wtedy jest gorszy od kurczaka z fermy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Maria Sawicka

    Grażyna Maria Sawicka , 04.02.2016

    Nie lubię łososia smażonego, wolę tego pokrojonego wędzonego w plastrach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pichola

    Barbara Pichola , 04.02.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Baranowska

    Anna Baranowska , 04.02.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Gontarz

    Urszula Gontarz , 04.02.2016

    Wygląda smacznie ,nie lubię zapisanej......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Bielak

    Justyna Bielak , 04.02.2016

    Zrobie dzisiaj tylko zamienie ten miks ketchupu z majonezem,bo troche mi nie pasuje:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Tybur

    Agata Tybur , 04.02.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Stępczyński

    Adam Stępczyński , 04.02.2016

    A gdzie Wy łososia kupicie? W Gdańsku chyba.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Madzia Władzia

    Madzia Władzia , 04.02.2016

    Fajna inspiracja. Zrobię bez keczupu i majonezu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Homotiuk

    Lech Homotiuk , 04.02.2016

    Moze, w ogole nie jem ryb. Dla mnie najsmaczniejsze sa te, ktorycj nie zjadlem. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 04.02.2016

    My też zajadamy się pączkami, ale przecież nie samymi pączkami człowiek żyje ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Boguś

    Zbigniew Boguś , 04.02.2016

    Dodawanie szpinaku do łososia to zbrodnia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Graff

    Henryk Graff , 04.02.2016

    Ale masz smaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Arent

    Mariusz Arent , 04.02.2016

    Coś by się zjadło.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Banaś

    Paweł Banaś , 04.02.2016

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z łososiem Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Nawet najprostsza potrawa wzbogacona odpowiednimi dodatkami stanie się wykwintnym daniem w sam raz na uroczysty obiad. Sprawdź, jak pyszna będzie zapiekanka ziemniaczana, jeśli dodasz do niej łososia, szpinak oraz parmezan. Aby ziemniaczana warstwa była bardziej pikantna, plastry surowych ziemniaków podsmaż z posiekanym czosnkiem, szalotkami oraz papryczką chili. Następnie połącz je z kwaśną śmietaną i dopraw do smaku gałką muszkatołową. Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, a na nich umieść warstwę szpinaku, podsmażonego wcześniej z odrobiną cebulki. Drobno pokrój filet z łososia i wymieszaj z ketchupem oraz majonezem. Do przyprawienia ryby użyj posiekanej świeżej kolendry. Łososiowy sos rozsmaruj na wierzchu warstwy szpinakowej, a całość posyp startym na płatki parmezanem. Przed wstawieniem do piekarnika owiń naczynie żaroodporne folią aluminiową. Gotowe danie serwuj na ciepło. Przyrządź zapiekankę ziemniaczaną z łososiem razem z naszym przepisem. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu poniżej.