
Składniki
500 gramów
450 gramów
2 sztuki
400 gramów
3 łyżki
3 łyżki
50 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
20 gramów
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekane szalotki, czosnek i chilli. Połowę podsmażonych składników przełóż na talerz, do pozostałej części dodaj ziemniaki. Smaż, cały czas mieszając, dopóki skrobia na powierzchni ziemniaków nie zrobi się błyszcząca.

Krok 2
Dodaj śmietanę, całość gotuj 1 minutę. Dopraw do smaku gałką oraz szczyptą pieprzu i soli. Ziemniaki ułóż na dnie żaroodpornego naczynia, uciskając dokładnie.

Krok 3
Na tej samej patelni podsmaż szpinak, dodaj pozostałą część podsmażonej cebulki. Szpinak również dopraw do smaku. Ułóż go na ziemniakach.

Krok 4
Łososia drobno posiekaj i wymieszaj z ketchupem, majonezem i posiekaną kolendrą.

Krok 5
Łososia ułóż na powierzchni szpinaku, z wierzchu posyp parmezanem. Zapiekankę owiń folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię aby ser mógł się zapiec.


Dobra rada:
Do łososia możesz dodać orzeszki pinii i drobno pokrojone suszone pomidory.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Nawet najprostsza potrawa wzbogacona odpowiednimi dodatkami stanie się wykwintnym daniem w sam raz na uroczysty obiad. Sprawdź, jak pyszna będzie zapiekanka ziemniaczana, jeśli dodasz do niej łososia, szpinak oraz parmezan. Aby ziemniaczana warstwa była bardziej pikantna, plastry surowych ziemniaków podsmaż z posiekanym czosnkiem, szalotkami oraz papryczką chili. Następnie połącz je z kwaśną śmietaną i dopraw do smaku gałką muszkatołową. Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, a na nich umieść warstwę szpinaku, podsmażonego wcześniej z odrobiną cebulki. Drobno pokrój filet z łososia i wymieszaj z ketchupem oraz majonezem. Do przyprawienia ryby użyj posiekanej świeżej kolendry. Łososiowy sos rozsmaruj na wierzchu warstwy szpinakowej, a całość posyp startym na płatki parmezanem. Przed wstawieniem do piekarnika owiń naczynie żaroodporne folią aluminiową. Gotowe danie serwuj na ciepło. Przyrządź zapiekankę ziemniaczaną z łososiem razem z naszym przepisem. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu poniżej.