Polędwiczki w sosie serowym - topionym: wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Polędwica wieprzowa w sosie serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

767 osób wydrukowało

Pobierz pdf

913 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Pokrój w 3 cm grubości kawałki. Porcje mięsa oprósz przyprawą do mięs i uformuj z nich steki.

Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - Krok 1

Krok 2

Na patelni na kilku łyżkach oleju z suszonych pomidorów podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj orzeszki piniowe, całość smaż chwilę. Następnie dodaj szpinak, pokrojone w kostkę pomidory i pokrojony serek topiony.

Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - Krok 2

Krok 3

Farsz nałóż na mięso, przykryj łyżką majonezu. Wierzch posyp odrobiną żółtego tartego sera.

Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - Krok 3

Krok 4

Polędwiczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 - 20 minut.

Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki do szpinaku dodaj trochę ostrej papryki.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Wiśniewska

    Katarzyna Wiśniewska , 30.12.2020

    super polecam wszystkim

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica wieprzowa w sosie serowym Polędwica wieprzowa w sosie serowym

Szukasz inspiracji na ciekawy sposób przyrządzenia i podania polędwicy? Ta w sosie serowym z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku na pewno przypadnie Ci do gustu. Delikatne mięso, zapieczone pod pierzynką z żółtego sera, smakuje doskonale i wprost rozpływa się w ustach. Charakter dania podkreślają orzeszki piniowe podsmażane razem z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Zamiennie możesz użyć pestek słonecznika lub dyni, które sprawdzą się równie dobrze. W tym wariancie dania w polędwicy wyczuwalna jest wyraźnie serowa nuta – kawałki serka topionego dodane do farszu dobrze komponują się z serem żółtym zapieczonym na wierzchu potrawy. Polędwicę wieprzową w sosie serwuj na liściu sałaty z pomidorkami koktajlowymi lub z ulubioną surówką. Ta potrawa idealnie sprawdzi się jako obiad lub przekąska serwowana na przyjęciu. Pieczenie polędwiczek – wbrew pozorom – zajmie Ci niewiele czasu. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj to smaczne, delikatne mięso. Wydrukuj listę potrzebnych składników i do dzieła.