
Składniki
400 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Pokrój w 3 cm grubości kawałki. Porcje mięsa oprósz przyprawą do mięs i uformuj z nich steki.

Krok 2
Na patelni na kilku łyżkach oleju z suszonych pomidorów podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj orzeszki piniowe, całość smaż chwilę. Następnie dodaj szpinak, pokrojone w kostkę pomidory i pokrojony serek topiony.

Krok 3
Farsz nałóż na mięso, przykryj łyżką majonezu. Wierzch posyp odrobiną żółtego tartego sera.

Krok 4
Polędwiczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 - 20 minut.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki do szpinaku dodaj trochę ostrej papryki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwica wieprzowa w sosie serowym
Szukasz inspiracji na ciekawy sposób przyrządzenia i podania polędwicy? Ta w sosie serowym z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku na pewno przypadnie Ci do gustu. Delikatne mięso, zapieczone pod pierzynką z żółtego sera, smakuje doskonale i wprost rozpływa się w ustach. Charakter dania podkreślają orzeszki piniowe podsmażane razem z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Zamiennie możesz użyć pestek słonecznika lub dyni, które sprawdzą się równie dobrze. W tym wariancie dania w polędwicy wyczuwalna jest wyraźnie serowa nuta – kawałki serka topionego dodane do farszu dobrze komponują się z serem żółtym zapieczonym na wierzchu potrawy. Polędwicę wieprzową w sosie serwuj na liściu sałaty z pomidorkami koktajlowymi lub z ulubioną surówką. Ta potrawa idealnie sprawdzi się jako obiad lub przekąska serwowana na przyjęciu. Pieczenie polędwiczek – wbrew pozorom – zajmie Ci niewiele czasu. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj to smaczne, delikatne mięso. Wydrukuj listę potrzebnych składników i do dzieła.