Pieczarki faszerowane
z dipem serowym
łatwe
3325 osób zapisało

Składniki
150 gramów
100 gramów
1 opakowanie
50 gramów
1 pęczek
50 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki umyj, oderwij nóżki, a wilgotne kapelusze panieruj, mieszając z Fixem Knorr.

Krok 2
Ser wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i pokrojoną w drobną kosteczkę szynką.

Krok 3
Z farszu uformuj małe kulki. Umieść je w kapeluszach pieczarek.

Krok 4
Pieczarki ułóż na pergaminie i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20 minut.

Krok 5
Zawartość sosu z opakowania Fixu Knorr wymieszaj z majonezem oraz jogurtem. Upieczone pieczarki podawaj z dipem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Nagetsy z sosem meksykańskim Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczarki faszerowane
Panierowane, chrupiące kapelusze o miękkim miąższu, nadziewane żółtym serem i szynką konserwową, prezentują się na talerzu bardzo apetycznie. Prosty przepis na faszerowane pieczarki to doskonały sposób na to, by powszechnie dostępne produkty zamienić w niebanalny poczęstunek.
Dla kogo? Dla fanów nadziewania! Dobrze znane są receptury faszerowanych jajek czy papryk, więc pora przypomnieć sobie o faszerowanych pieczarkach. Mięsiste kapelusze mogą pomieścić naprawdę sporo wybornego farszu. Na początek przygotowywania przepisu na pieczarki faszerowane mięsem dokładnie umyj grzyby i pozbaw je nóżek. Jeszcze wilgotne kapelusze panieruj w specjalnej mieszance, a kiedy będą już nią pokryte, przyrządź farsz. W tym celu pokrój drobno szynkę i zetrzyj żółty ser, np. tylżycki albo goudę. Dopraw natką pietruszki i uformuj z mięsnej masy nieduże kulki – takie, które zmieszczą się do grzybowych kapeluszy. Napełnij je, lekko dociskając, po czym wstaw nadziewane pieczarki z mięsnym farszem do nagrzanego piekarnika.
Na jaką okazję? Pieczone pieczarki z mięsnym farszem to nie tylko pyszna przekąska na ciepło – sprawdzą się też podane jako przystawka przed daniem głównym. Przepis na pieczarki faszerowane szynką i serem okaże się bardzo pomocny podczas planowania imprezowego menu.
Czy wiesz, że? Zamierzając przyrządzić pieczarki faszerowane, podczas zakupów zwróć szczególną uwagę na grzyby. Najlepiej wybieraj je samodzielnie, stawiając na egzemplarze o jasnych i jak największych kapeluszach – te najlepiej sprawdzą się w przepisie na nadziewane pieczarki.
Dla urozmaicenia: Wiesz już jak zrobić pieczarki faszerowane serem, przepis ten jednak potrzebuje jeszcze odpowiedniego zwieńczenia. Gotowe faszerowane pieczarki podawaj z sosem tysiąca wysp, czyli dodatkiem pochodzącym z pogranicza Kanady i USA, przygotowanym na bazie majonezu. Dopraw go, mieszając z jogurtem naturalnym.