Kurczak ze szpinakiem i serkiem topionym - pierś | Przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

142

heart
4917 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2322 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5046 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

200 gramów

450 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w kostkę i przesmaż, dodaj posiekany czosnek i cebulę, przesmaż razem.

Piersi z kurczaka ze szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Wlej śmietanę i dodaj kostkę Rosół z kury Knorr, aby danie nabrało wyrazistego, pełnego smaku. Wrzuć odciśnięty szpinak.

Piersi z kurczaka ze szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Dodawaj po kawałku serka topionego, podgrzewaj, aż się rozpuści. Podawaj z makaronem.

Piersi z kurczaka ze szpinakiem  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe danie udekoruj pomidorkami koktajlowymi.

107

Opinie o przepisie

  • A

    A , 24.01.2022

    Szybkie danie i pyszne, dzieci uwielbiają dodałam imbiru i kurkumy polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ja

    Ja , 05.10.2021

    Czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Justyna

    Justyna , 12.06.2021

    Uwielbiam szpinak, bardzo dobre, dodałam tylko pieprz..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Zielonka

    Zosia Zielonka , 07.07.2020

    Pyyyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Głowacka

    Danuta Głowacka , 08.03.2018

    dziekuje-,PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Sulich

    Magdalena Sulich , 14.01.2017

    pyszne danie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 06.09.2016

    Należy dodać śmietanę 18% :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Koch

    Tadeusz Koch , 02.09.2016

    2Dziadku do czdgo ty się nadajdsz pomażyćja tylko możesz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Maciejewski

    Eugeniusz Maciejewski , 02.09.2016

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kawczyńska

    Ewa Kawczyńska , 02.09.2016

    Smaczne jadłam zrobione przez mają córkę pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Brzózka

    Wanda Brzózka , 02.09.2016

    Smaczne, tylko ja zamiast szpinaku dodaje jarmuż .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Zielińska

    Barbara Zielińska , 02.09.2016

    Napewno jest smaczne. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Kapusta

    Patryk Kapusta , 02.09.2016

    Ile procentowa smietana?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danka Kołodziejczak

    Danka Kołodziejczak , 02.09.2016

    Ja też lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Cajder

    Marcin Cajder , 02.09.2016

    Na gastro bym zjadl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Rucińska

    Helena Rucińska , 02.09.2016

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Win

    Maria Win , 02.09.2016

    Beatko patrząc na talerz pysznie wygląda .pozdrawiam serdecznie Was

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Emerle

    Andrzej Emerle , 02.09.2016

    Znane i lubiane :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Banaś-Kliś

    Ilona Banaś-Kliś , 02.09.2016

    Pyszne danie moje ulubione pozdrawiam serdecznie miłego dnia życzę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pomidor Bakłażański

    Pomidor Bakłażański , 02.09.2016

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bochenek

    Anna Bochenek , 30.08.2016

    Absolutely delicious

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcelw Gumulak

    Marcelw Gumulak , 21.06.2016

    Pyszne;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Lebica

    Natalia Lebica , 05.04.2016

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Karcz

    Katarzyna Karcz , 30.03.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Felczerek

    Janina Felczerek , 27.02.2016

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Pawłowska

    Marta Pawłowska , 26.02.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wdowiak

    Anna Wdowiak , 21.08.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Milewska

    Dorota Milewska , 21.08.2015

    Potwierdzam, że to pyszne danie - wiem bo zrobiłam - a mąż był zachwycony nowym, smacznym jadłem :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Błaszak

    Marta Błaszak , 21.08.2015

    Dzisiaj na pewno wypróbuje przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kofta kebab
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka ze szpinakiem Piersi z kurczaka ze szpinakiem

Piersi z kurczaka są najbardziej delikatną częścią kurczaka. Właśnie dlatego tak często wykorzystujemy je do przyrządzenia znakomitych potraw. Możesz serwować piersi z kurczaka na dziesiątki różnych sposobów – na ich bazie przygotujesz kotlety, gulasze, sałatki czy szaszłyki. Świetnie komponować będą się one na przykład z kremowym sosem z dodatkiem serka topionego oraz szpinaku. 

Dla kogo? 

Szpinak z serkiem topionym i kurczakiem będzie idealną opcją dla fanów drobiu oraz warzyw. Połączenie tych składników jest niezawodne, o czym już wkrótce możesz się przekonać. Pycha! Sięgnij po naszą recepturę i rozpocznij kulinarne działania. Do dzieła!

Na jaką okazję? 

Niech pierś z kurczaka ze szpinakiem i serkiem topionym pojawi się w Twoim codziennym menu. Zaserwuj to danie na obiad lub kolację z ukochaną osobą. Wystarczy 45 minut, aby kurczak ze szpinakiem i serkiem topionym cieszył Wasze podniebienia. 

Czy wiesz, że? 

Przed smażeniem pierś z kurczaka warto przekroić na dwie części tak, by mięso nie było zbyt grube. Pierś z kurczaka smażyć możesz na małej ilości tłuszczu lub w mocno rozgrzanym tłuszczu głębokim. Pamiętaj, aby nie robić tego zbyt długo – mięso to, jeżeli jest przesmażone, bardzo szybko staje się suche. 

Dla urozmaicenia: 

Najlepszym rozwiązaniem jest smażenie piersi z kurczaka tylko do momentu, aż straci ona swoją różową barwę, a białko całkowicie się zetnie. Później zestaw mięso z ulubionymi składnikami, np. warzywami i dodatkowym serem i ciesz się rezultatami. Daj znać, jak smakował Ci makaron ze szpinakiem i kurczakiem i serkiem topionym.