Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym
łatwe
3840 osób zapisało

Składniki
500 gramów
300 gramów
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
1 szklanka
100 mililitrów
0.5 pęczka
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Usmaż w rondlu ze wszystkich stron, aż będzie złocisty.

Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w plastry i dodaj wszystko do mięsa. Smaż jeszcze kilka minut.

Krok 3
Wlej do rondla mleko, śmietankę, dodaj Fix Knorr i wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Gdy sos się zagotuje, dodaj makaron i całość duś na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Podawaj posypane natką pietruszki. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, gdy posypiesz makaron startym serem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym
Szukasz pomysłu na apetyczne danie dla całej rodziny? Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym będą najlepszą opcją! Miłośnicy tej potrawy wyróżniają jej liczne walory – intensywny aromat, wyjątkowy smak i kremową konsystencję. A co wymienisz Ty? Wypróbuj naszą recepturę i podziel się opinią w komentarzu!
Dla kogo?
Jeżeli stawiasz pierwsze kroki w kuchni, to możemy zapewnić Cię, że przygotowanie tej potrawy to żadna filozofia. Cały proces zajmuje jedynie pół godziny, a wszystkie wskazówki znajdziesz w naszej recepturze. Jesteśmy pewni, że efekty przekroczą Twoje oczekiwania! Rurki w sosie pieczarkowym to uczta dla podniebienia.
Na jaką okazję?
Przygotuj apetyczne rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym na obiad dla domowników. To danie smakuje równie dobrze, gdy odgrzejesz je w mikrofalówce, dlatego możesz je zabrać na lunch do pracy.
Czy wiesz, że?
Pokrojone w kostkę piersi z kurczaka usmaż w rondlu na złocisty kolor, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i plastry pieczarek. Aksamitny sos do rurek z kurczakiem stworzysz, mieszając szklankę mleka i śmietanę kremówkę. Wlej je do rondla, dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę, aż sos stanie się gęsty. Pyszny makaron rurki z kurczakiem gotowy!
Dla urozmaicenia:
Gotowe rurki w sosie pieczarkowym oprósz posiekaną natką pietruszki. Możesz także nieco wzbogacić kompozycję smaków, posypując gorący makaron startym parmezanem, który dodatkowo sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej aksamitne. Pycha!



































