Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

137

heart
1959 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3702 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

1 szklanka

100 mililitrów

0.5 pęczka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Usmaż w rondlu ze wszystkich stron, aż będzie złocisty.

Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w plastry i dodaj wszystko do mięsa. Smaż jeszcze kilka minut.

Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Wlej do rondla mleko, śmietankę, dodaj Fix Knorr i wszystko dokładnie wymieszaj.

Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Gdy sos się zagotuje, dodaj makaron i całość duś na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Podawaj posypane natką pietruszki. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, gdy posypiesz makaron startym serem.

Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

9

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 18.12.2022

    TAK. Dodam ugotowany al'dente brokuł. Przepis idealny, gdy mam mało czasu w ciągu dnia na gotowanie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata

    Małgorzata , 18.12.2022

    TAK. Sos pieczarkowy z cebulką Knorr i tagliatelle to dla mnie idealne połączenie. Do tego dużo natki pietruszki łyżeczka masła do sosu i posypuje tartym cheddarem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika1

    monika1 , 18.12.2022

    Tak. Danie zachwyca wyjątkowym smakiem, które króluje na moim świątecznym stole. Makaron podany z sosem pieczarkowym smakuje obłędnie za sprawą Fix Knorr. Jest pyszne i sycące. Trudno oprzeć się przed zjedzeniem kolejnej porcji. Danie przed podaniem posypuję na bogato prażonym słonecznikiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara  Zasun

    Barbara Zasun , 06.03.2020

    szybkie i bardzo smaczne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Mach

    Basia Mach , 06.03.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał  Gronowski

    Michał Gronowski , 22.01.2018

    Pychota ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Karolewska

    Iwona Karolewska , 22.07.2017

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Igor Grabowski

    Igor Grabowski , 06.05.2017

    Bardzo dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Klapczyńska

    Monika Klapczyńska , 07.08.2016

    pysznie wyszło mi

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowymRurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Szukasz pomysłu na apetyczne danie dla całej rodziny? Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym będą najlepszą opcją! Miłośnicy tej potrawy wyróżniają jej liczne walory – intensywny aromat, wyjątkowy smak i kremową konsystencję. A co wymienisz Ty? Wypróbuj naszą recepturę i podziel się opinią w komentarzu!

Dla kogo?

Jeżeli stawiasz pierwsze kroki w kuchni, to możemy zapewnić Cię, że przygotowanie tej potrawy to żadna filozofia. Cały proces zajmuje jedynie pół godziny, a wszystkie wskazówki znajdziesz w naszej recepturze. Jesteśmy pewni, że efekty przekroczą Twoje oczekiwania! Rurki w sosie pieczarkowym to uczta dla podniebienia. 

Na jaką okazję?

Przygotuj apetyczne rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym na obiad dla domowników. To danie smakuje równie dobrze, gdy odgrzejesz je w mikrofalówce, dlatego możesz je zabrać na lunch do pracy.

Czy wiesz, że?

Pokrojone w kostkę piersi z kurczaka usmaż w rondlu na złocisty kolor, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i plastry pieczarek. Aksamitny sos do rurek z kurczakiem stworzysz, mieszając szklankę mleka i śmietanę kremówkę. Wlej je do rondla, dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę, aż sos stanie się gęsty. Pyszny makaron rurki z kurczakiem gotowy!

Dla urozmaicenia:

Gotowe rurki w sosie pieczarkowym oprósz posiekaną natką pietruszki. Możesz także nieco wzbogacić kompozycję smaków, posypując gorący makaron startym parmezanem, który dodatkowo sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej aksamitne. Pycha!