Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 plastry
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
500 mililitrów
50 gramów
2 sztuki
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron gotuj w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.

Krok 2
Cukinię dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w plastry. Czosnek, boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Krok 3
W szerokim rondlu rozgrzej połowę oliwy i smaż na niej boczek, cebulę i czosnek.

Krok 4
Gdy się zrumienią, dodaj cukinię i smaż jeszcze chwilę.

Krok 5
Ugotowany makaron odcedź, ale zachowaj wodę. Wlej jedną chochelkę do smażonej cukinii z boczkiem i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6
W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę, żółtka oraz parmezan.

Krok 7
Do sosu w rondlu dodaj makaron, gotuj jeszcze przez 1 minutę, a następnie zdejmij rondel z ognia i wlej masę śmietanową. Wszystko szybko i energicznie wymieszaj. Natychmiast podawaj posypane posiekanymi ziołami i polane pozostałą oliwą.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron carbonara z cukinią
To danie jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli wracasz do domu po całym dniu pracy i ostatnie o czym marzysz to długie ślęczenie w kuchni, przygotuj szybki makaron carbonara z cukinią. Aromat smażonego boczku, cebuli i cukinii idealnie łączy się z kremowym sosem i sprężystym makaronem, a wszystko doprawione świeżymi ziołami. Co musisz zrobić? Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodając pokrojoną w kostkę cukinię. Aby wytworzył się aromatyczny sos, do warzyw wlej jedną chochelkę wody z makaronu. Całość dobrze przypraw, dodaj ugotowany makaron Rigatoni i zalej masą śmietanową (śmietanę zmieszaną z żółtkami i startym parmezanem). Proste prawda? Makaron carbonara z cukinią podawaj niezwłocznie po przygotowaniu, posypując świeżym tymiankiem i oregano. Pyszności!