Makaron z cukinią i boczkiem: w sosie śmietanowym | Przepisy.pl pixel

Makaron carbonara z cukinią

na szybko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

327 osób wydrukowało

Pobierz pdf

282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 plastry

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

500 mililitrów

50 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotuj w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.

Makaron carbonara z cukinią - Krok 1

Krok 2

Cukinię dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w plastry. Czosnek, boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Makaron carbonara z cukinią - Krok 2

Krok 3

W szerokim rondlu rozgrzej połowę oliwy i smaż na niej boczek, cebulę i czosnek.

Makaron carbonara z cukinią - Krok 3

Krok 4

Gdy się zrumienią, dodaj cukinię i smaż jeszcze chwilę.

Makaron carbonara z cukinią - Krok 4

Krok 5

Ugotowany makaron odcedź, ale zachowaj wodę. Wlej jedną chochelkę do smażonej cukinii z boczkiem i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Makaron carbonara z cukinią - Krok 5

Krok 6

W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę, żółtka oraz parmezan.

Makaron carbonara z cukinią - Krok 6

Krok 7

Do sosu w rondlu dodaj makaron, gotuj jeszcze przez 1 minutę, a następnie zdejmij rondel z ognia i wlej masę śmietanową. Wszystko szybko i energicznie wymieszaj. Natychmiast podawaj posypane posiekanymi ziołami i polane pozostałą oliwą.

Makaron carbonara z cukinią - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron carbonara z cukiniąMakaron carbonara z cukinią

To danie jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli wracasz do domu po całym dniu pracy i ostatnie o czym marzysz to długie ślęczenie w kuchni, przygotuj szybki makaron carbonara z cukinią. Aromat smażonego boczku, cebuli i cukinii idealnie łączy się z kremowym sosem i sprężystym makaronem, a wszystko doprawione świeżymi ziołami. Co musisz zrobić? Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodając pokrojoną w kostkę cukinię. Aby wytworzył się aromatyczny sos, do warzyw wlej jedną chochelkę wody z makaronu. Całość dobrze przypraw, dodaj ugotowany makaron Rigatoni i zalej masą śmietanową (śmietanę zmieszaną z żółtkami i startym parmezanem). Proste prawda? Makaron carbonara z cukinią podawaj niezwłocznie po przygotowaniu, posypując świeżym tymiankiem i oregano. Pyszności!