Carbonara z cukinią: przepis | Przepisy.pl pixel

Carbonara z cukinią

na szybko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

70

heart
467 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

924 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1674 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 plastry

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

500 mililitrów

50 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotuj w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.

Carbonara z cukinią - Krok 1

Krok 2

Cukinię dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, następnie w plastry. Czosnek, boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Carbonara z cukinią - Krok 2

Krok 3

W szerokim rondlu rozgrzej połowę oliwy i smaż na niej boczek, cebulę i czosnek.

Carbonara z cukinią - Krok 3

Krok 4

Gdy się zrumienią dodaj cukinię i smaż jeszcze chwilę.

Carbonara z cukinią - Krok 4

Krok 5

Ugotowany makaron odcedź, zachowaj wodę. Wlej jedną chochelkę do smażonej cukinii z boczkiem i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Carbonara z cukinią - Krok 5

Krok 6

W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę, żółtka oraz parmezan.

Carbonara z cukinią - Krok 6

Krok 7

Do sosu w rondlu dodaj makaron, gotuj jeszcze przez 1 minutę, następnie zdejmij rondel z ognia i wlej masę śmietanową. Wszystko szybko i energicznie wymieszaj i natychmiast podawaj posypane posiekanymi ziołami i polane pozostałą oliwą.

Carbonara z cukinią - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • iza lubaczewska

    iza lubaczewska , 03.07.2019

    Kochani, przepis jest prosty a jednocześnie wszystko smakuje pysznie. Dla mnie to najlepsza carbonara jaką jadłam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Carbonara z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carbonara z cukiniąCarbonara z cukinią

Ziołowy, kremowy, pachnący... Makaron carbonara z cukinią przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy szukają przepisu na smaczny i szybki w przyrządzeniu obiad. Sos carbonara to klasyka włoskiej kuchni. Do tej pory nie ma jednak pewności, skąd wzięła się jego nazwa, ani kto jako pierwszy wpadł na pomysł, by podawać makaron w ten sposób – czyli z żółtkami, boczkiem i serem. Wśród potencjalnych autorów tego dania wymieniani są bowiem zarówno carbonari, czyli włoscy węglarze, jak i amerykańscy żołnierze... Pewne jest jednak jedno – sos carbonara smakuje wyśmienicie zarówno w klasycznej wersji, jak i tej wzbogaconej dodatkiem śmietany i podsmażonej cukinii. Oczywiście, jeśli będziesz serwować go tak, jak Włosi, czyli z ugotowanym al dente – lekko twardawym i sprężystym – makaronem spaghetti lub penne.