
Składniki
350 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
5 sztuk
1 łyżka
20
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z brokuła wytnij małe różyczki, następnie sparz krótko w osolonej wrzącej wodzie. Wystudź, wodę pozostaw.

Krok 2
Makaron ugotuj al dente w wywarze po gotowaniu brokułów. Odcedź i skrop oliwą.

Krok 3
Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj w rondelku z 300 mililitrami wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut. Płatki migdałowe zrumień na rozgrzanej patelni. Pomidorki pokrój na połówki.

Krok 4
Gorący makaron wymieszaj z sosem, brokułami i pomidorkami, posyp parmezanem i płatkami migdałów.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z brokułami i migdałami
Dania z makaronami, choć zazwyczaj proste w przygotowaniu, na talerzu prezentują się bardzo efektownie. Ciekawym pomysłem jest połączenie makaronu pappardelle ze świeżymi (lub mrożonymi) brokułami oraz migdałami. Pappardelle swoim wyglądem przypominają szerokie wstążki, są nieco podobne to fettucine, jednak dużo szersze. Ich nazwa pochodzi od słowa pappare, co po włosku oznacza po prostu pożerać. Pokazuje to jak chętnie konsumowany przez Włochów jest ten rodzaj makaronu. Jeśli chodzi o dodatki, brokuły świetnie komponują się z migdałami. Ich smaki wzajemnie się uzupełniają. Są w pełni harmonijnym duetem. Brokuły należy gotować krótko w osolonej wodzie, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny, aby zachowały swój zielony kolor. Uważaj, aby ich nie rozgotować. Dodatek pomidorów koktajlowych nada daniu świeżości i słodko-kwaśnego smaku.