
Składniki
350 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżeczki
150 gramów
1 łyżka
1 pęczek
400 mililitrów
30 mililitrów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedź.

Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w krążki oliwki, kapary i anchois.

Krok 3
Pomidory pokrój w drobną kostkę. Wraz z 400 mililitrami wody wymieszaj Fix Knorr. Dopraw sosem Tabasco.

Krok 4
Sos wlej na patelnię, zagotuj i posyp startym parmezanem.

Krok 5
Gorący makaron dodaj do sosu. Całość gotuj kilka minut tak, aby sos się zredukował (zgęstniał). Podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti po sycylijsku
Spaghetti to najpopularniejszy chyba rodzaj makaronu na świecie. Te długie nitki dobrze komponują się zarówno z sosami mięsnymi, jak i tymi powstającymi jedynie na bazie pomidorów i warzyw. Całość posypuje się niemal zawsze parmezanem. Sekretnym składnikiem gangsterskiego spaghetti są filety anchois, czyli małe kawałki sardeli europejskiej, które dodają daniom słoności i rybnego aromatu. Sycylijczycy chętnie sięgają po ryby, dlatego ten dodatek w spaghetti nie powinien dziwić. Smak makaronu podkręcić możesz również dzięki kaparom lub oliwkom, zależnie od preferencjami – czarnymi lub zielonymi. Gangsterskie spaghetti zyska charakteru dzięki dodatkowi sosu Tabasco, na bazie papryczek chili. Nie należy jednak z nim przesadzić, łatwo przekroczyć jest granicę ostrości. Makaron do spaghetti ugotuj al dente.