
Składniki
350 gramów
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
150 mililitrów
5 listki
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Pestki upraż na rozgrzanej, suchej patelni.
Krok 2
Dynię obierz ze skóry, zawiń w aluminiową folię i upiecz do miękkości w piekarniku. Po upieczeniu pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na rozgrzanej oliwie a następnie dodaj dynię oraz śmietanę. Całość zagotuj a następnie zmiksuj.
Krok 4
Powstały sos wlej z powrotem na patelnię, zagotuj i dopraw kostką Rosołu z kury Knorr i pieprzem.
Krok 5
Do gotowego sosu wsyp makaron. Całość wymieszaj, zagotuj. Makaron z sosem wyłóż na talerze. Gotowe danie posyp uprażonymi pestkami dyni i udekoruj listkami ziół. Tip: Jeśli nie masz świeżej dyni, możesz zastąpić ją dynią marynowaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świderki w sosie z dyni
Świderki w sosie z dyni to doskonały pomysł na aromatyczny, jesienny obiad. Makaron o tym kształcie wywodzi się z południowych Włoch i w oryginale nosi nazwę fusilli. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich domowników lub gości, zamiast popularnej jego wersji, możesz zdecydować się na świderki kolorowane na czerwono pomidorami lub zabarwione na zielono przy pomocy szpinaku. Makaron ten dobrze komponuje się zarówno z gęstymi sosami, np. z sosem pomidorowym lub grzybowym, jak i w zapiekankach czy makaronowych sałatkach. Do przygotowania jesiennego sosu potrzebować będziesz pieczonej dyni. Najpierw należy ją obrać i upiec, a następnie pokroić na małe, dwu lub trzycentymetrowe kawałki. Tak przygotowaną dynię wymieszaj z drobno posiekaną cebulą i śmietaną, a potem podsmaż na patelni z Bulionetką Knorr i śmietaną. Gotową potrawę możesz udekorować ziołami i pestkami dyni. Smacznego!