
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
50 mililitrów
1 szklanka
50 gramów
8 plastrów
200 gramów
2 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.
Krok 2
Dynię obierz ze skóry, posmaruj miodem i upiecz w piekarniku do miękkości w temperaturze 170 °C. Plastry boczku rozłóż na pergaminie i również upiecz w piekarniku.
Krok 3
Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną w rondelku i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 8 minut.
Krok 4
Upieczoną dynię pokrój w kawałki i dodaj do sosu.
Krok 5
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem, przełóż na talerze. Na wierzchu połóż plastry chrupiącego boczku i posyp pokruszonym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z dynią
Makaron z dynią to sposób na szybki obiad dla większej liczby osób. Jego wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Na początek makaron (oprócz sugerowanego rodzaju możesz wybrać też penne) ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu. Dynię obierz ze skóry – najlepsza będzie hokkaido, ponieważ jest odpowiednio miękka i kremowa. Pokrój ją na mniejsze kawałki, posmaruj słodkim miodem, który przełamie smak pozostałych składników, i wstaw do piekarnika razem z plastrami boczku. Piecz przez czas sugerowany w przepisie, a potem przyrządź sos. Zawartość torebki rozmieszaj z wodą i śmietaną – zagotuj i trzymaj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Upieczoną do miękkości dynię pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sosu. Tak przygotowane składniki wymieszaj dokładnie i wyłóż na duże talerze, a na wierzchu ułóż plastry pieczonego boczku. Jaki dodatek skomponuje się z makaronem z dynią? Sprawdzi się ser, np. grana padano czy cheddar. Pamiętaj o tym przepisie, przygotowując najbliższy obiad. Smacznego!