Pad thai z wieprzowiną - przepis z makaronem | Przepisy.pl pixel

Pad Thai

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

40

heart
781 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

521 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1034 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę, szalotkę i pora, obierz, a następnie pokrój w cienkie słupki, długości około 4 centymetrów. Szczypior oraz kolendrę umyj, osusz i posiekaj.

Pad Thai - Krok 1

Krok 2

Czosnek obierz z łupiny drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę. Ostrą papryczkę oczyść z gniazd nasiennych, a następnie bardzo drobno posiekaj. Mięso oczyść z tłuszczu oraz ewentualnych błon, a następnie pokrój w jak najcieńsze paseczki. Do garnka wrzuć makaron ryżowy, zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut, żeby napęczniał.

Pad Thai - Krok 2

Krok 3

Przygotuj dużą patelnię lub wok. Wlej trochę oleju i gdy ten się rozgrzeje, podsmaż mięso, po czym przełóż wszystko na bok, dodaj pozostały tłuszcz, czosnek, ostrą paprykę i smaż chwilę, aż składniki zaczną nabierać delikatnie złotego koloru.

Pad Thai - Krok 3

Krok 4

Dodaj pora, marchewkę oraz szalotkę, wszystko razem smaż chwilę, często mieszając. Makaron przelej na sitko i odcedź. Następnie wbij dwa jajka i szybko rozmieszaj je na patelni. Od razu dorzuć kiełki sojowe, szczypior, mięso oraz makaron. Wszystkie składniki cały czas podsmażaj, cięgle mieszając.

Pad Thai - Krok 4

Krok 5

W garnuszku rozmieszaj Fix Knorr z zimną wodą stosując się do proporcji zamieszczonych na opakowaniu, a następnie wlej do dania, cały czas mieszając, dopóki składniki się nie połączą. Gotowy pat thai posyp obficie siekaną kolendrą i podawaj natychmiast, póki jest gorący.

Pad Thai - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie przepadasz za smakiem kolendry pad thai z wieprzowiną lub innym rodzajem mięsa może udekorować siekaną natką pietruszki i skośnie skrojoną zieloną cebulką.

5

Opinie o przepisie

  • Kasia Miłosek

    Kasia Miłosek , 26.11.2019

    Wyszło pysznie, jedynie dodałam trochę sosu sojowego ponieważ dałam większe ilości skladnikow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Polecki

    Łukasz Polecki , 09.02.2018

    Smaczne ale trzeba dodać więcej mięska i dwa sosy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 09.04.2016

    Rewelacyjny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 09.04.2016

    Rewelacyjny przepis dla tych co lubią kuchnie Azji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel , 22.05.2015

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pad Thai - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pad ThaiPad Thai

Do przygotowania makaronu po tajsku wybierz rodzaj mięsa, który lubisz najbardziej. Dobrze sprawdzi się zarówno polędwica wołowa, jak i wieprzowina czy pierś z kurczaka. Dodatkiem do mięsa są różnorodne warzywa: por, marchewka, szczypior, kiełki oraz odmiana cebuli – szalotka. Jeśli tylko przyjdzie ci ochota na szybkie danie z egzotyczną nutą smakową, sięgnij po pad thai. Przepis na ten pyszny makaron jest prosty i wyjątkowo smaczny.

Dla kogo?

Pad thai z wieprzowiną, wołowiną lub mięsem drobiowym to danie, które pokochają zarówno wielbiciele kuchni azjatyckiej jak i fani potraw opierających się na świeżych, jeszcze chrupiących warzywach zmieszanych z delikatnym makaronem.

Na jaką okazję?

Rodzinny obiad, szybki lunch romantyczna kolacja – to okazje, przy których świetnie się sprawdzi aromatyczny pad thai. Wieprzowina lub wołowina nadadzą potrawie głębszego smaku, za którym przepadają zarówno domownicy jak i goście.

Czy wiesz, że?

Przepis na pad thai opiera się na makaronie ryżowym, który dzięki swojemu delikatnemu smakowi świetnie wchłania zapach oraz smak mięsa, warzyw oraz wszelkich przypraw. Ten powstały z mąki ryżowej i wody produkt, można najczęściej kupić w postaci cienkich półprzezroczystych nitek. Nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzątkiem, odczekać chwilę i gotowe!

Dla urozmaicenia:

Pokrojone w cienkie paseczki warzywa smaż do momentu uzyskania przez nie złocistego koloru. Połącz składniki z usmażonymi kawałkami mięsa oraz makaronem. Aby danie było bardziej pikantne, możesz dodać jeszcze więcej papryczki chili. Ukoronowaniem smaków tego dania będzie świeża kolendra – posyp nią obficie porcje przed podaniem. Zainspiruj się tajską kuchnią!