Makaron po tajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron po tajsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
242 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

378 osób wydrukowało

Pobierz pdf

607 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w paski. W garnku rozpuść tłuszcz, dodaj pastę curry i smaż przez kilka minut. Wlej mleko kokosowe, zagotuj.

Makaron po tajsku - Krok 1

Krok 2

Do powstałego sosu dodaj kurczaka i duś przez około 7 minut.

Makaron po tajsku - Krok 2

Krok 3

Pokrój marchewkę w cienkie paski i dodaj do kurczaka. Limonkę umyj, zetrzyj skórkę do garnka i wciśnij sok z połówki. Zetrzyj korzeń imbiru i dodaj do całości wraz z 0.5 litrem wody, Sos do pieczeni jasny Knorr i roztopione masło. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 15 minut.

Makaron po tajsku - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj makaron. Gotuj przez około 5 minut i dokładnie wymieszaj. Posyp posiekaną kolendrą i szczypiorkiem, po czym podawaj.

Makaron po tajsku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron po tajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron po tajskuMakaron po tajsku

Jeśli chcesz przyrządzić smaczne i niebanalne danie z makaronem, po inspirację sięgnij do kuchni tajskiej. Potrawa z tego przepisu jest słodko-pikantna, a wszystko dzięki połączeniu delikatnego, kremowego mleczka kokosowego oraz ostrych przypraw, takich jak papryczka chili oraz imbir. Przygotowanie makaronu po tajsku rozpocznij od podsmażenia w garnku o grubym dnie zielonej pasty curry, co pozwoli wydobyć jej intensywny smak i zapach. Następnie do garnka wlej mleczko kokosowe i całość zagotuj. Mięso z piersi kurczaka pokrój w wąskie paski, umieść w gotującym się mleczku i duś przez kilka minut. Marchewkę posiekaj na niewielkie słupki i dodaj do sosu kokosowego. Do przełamania smaku tego dania użyj kwaśnego soku z limonki i jej startej skórki, a także cierpkiego korzenia imbiru. Zawartość garnka zalej wodą z dodatkiem esencji do duszonego kurczaka i gotuj przez kwadrans. Na koniec ugotuj makaron ryżowy typu wstążki, połącz go z sosem i dokładnie wymieszaj. Danie podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem oraz świeżą kolendrą.