Aromatyczne pesto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne pesto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
1459 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

190 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj spaghetti w dużej ilości wody z dodatkiem kostek rosołowych Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr.

Aromatyczne pesto - Krok 1

Krok 2

Obierz i posiekaj orzeszki.

Aromatyczne pesto - Krok 2

Krok 3

Następnie zetrzyj parmezan.

Aromatyczne pesto - Krok 3

Krok 4

Odcedź makaron i dodaj do niego pesto oraz orzeszki, po czym dobrze wymieszaj. Przed podaniem posyp startym serem.

Aromatyczne pesto - Krok 4
6

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Wyszomirska

    Elżbieta Wyszomirska , 25.06.2016

    tylko nie widać tego lubczyku ,a bazylię :),ale super smaczne fakt :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Grek

    Przemysław Grek , 15.06.2016

    Przepis byłby dobry gdyby wyrzucić z niego te 2 kostki składające się z soli i glutaminianu..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 31.05.2016

    A nie łatwiej po prostu kupić pesto dobrej i sprawdzonej firmy? Ja kiedyś bawiłam sie i robiłam sama, ale nie mam teraz czasu na takie rzeczy wiec po prostu kupuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 11.09.2015

    @Michał Krebs Myślę, że takie połączenie będzie nawet lepsze. Jak wiecie pesto przygotowuje się z bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu i oliwy. Pestkom słonecznika znacznie bliżej jest do orzeszków pinii – o ile w ogóle możemy je ze sobą porównywać. Na pewno będzie to ciekawe połączenie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Bednarska

    Zosia Bednarska , 02.07.2015

    no fajne ale bez orzechów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Krebs

    Michał Krebs , 18.06.2015

    zamiast orzechów można dać łuskany słonecznik

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne pesto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczne pestoAromatyczne pesto

Makaron z dodatkiem aromatycznego, zielonego pesto, orzeszków ziemnych oraz parmezanu to sprawdzony sposób na obiad dla całej rodziny. Zrobisz go w kilka minut – tyle, ile będzie się gotował makaron aby był al dente. Wyróżnia się dwa główne rodzaje pesto – zielone oraz czerwone. Zielone, tak zwane alla genovese, wywodzi się z Włoch, a dokładniej z Ligurii, a jego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie przygotowywało się je w moździerzach ucierając ze sobą liście bazylii, twardy ser, orzeszki pinii, oliwę oraz czosnek. Drugim rodzajem pesto jest alla siciliana (nazywane również pesto rosso), które swoją czerwoną barwę zawdzięcza dodatkowi suszonych pomidorów. Zamiast orzeszków pinii, dodaje się do niego migdały. Pesto możesz serwować nie tylko z makaronami, ale także z chlebem, sałatkami czy ulubionym serem. Nie należy go jednak podgrzewać – na skutek działania wysokiej temperatury, bazylia nabiera bowiem gorzkiego smaku.