Lasagne z bakłażanem ze szpinakiem i fetą | Przepisy.pl pixel

Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
67 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

125 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek i cebulę. Następnie dodaj szpinak i smaż chwilę. Dopraw do smaku.

Krok 2

Bakłażana pokrój w plastry, skrop oliwą i zgrilluj. Ser pokrój w kostkę.

Krok 3

Przygotuj beszamel: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Następnie wlej mleko i dopraw kostką rosołową. Gotuj do momentu zgęstnienia sosu.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj beszamelem i wyłóż warstwę makaronu. Ponownie posmaruj sosem, wyłóż szpinak oraz fetę i przykryj płatami makaronu.

Krok 5

Posmaruj znów beszamelem, wyłóż bakłażany, polej sosem i przykryj płatami makaronu. Całość posmaruj pozostałym sosem i posyp startą mozzarellą. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj 40 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Prócz bakłażana możesz użyć również cukinii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem fetaLasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta

Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – do lasagne dodaj bakłażan, szpinak oraz ser feta. Konsystencje i smaki poszczególnych warstw tej potrawy tworzą pyszną i niebanalną kompozycję na obiad lub kolację. Pierwszym krokiem do jej przyrządzenia jest podsmażenie na rozgrzanej oliwie szpinaku z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i czosnku. Następnie pokrój bakłażana w plastry, skrop je oliwą i zgrilluj w piekarniku lub na patelni grillowej. Ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie beszamelu – w rondelku rozpuść tłuszcz, wsyp mąkę i pokruszoną kostkę rosołową, a następnie wlej mleko. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wysmaruj beszamelem, umieść na dnie płaty makaronu, polej sosem i dodaj szpinak oraz pokrojony w kostkę ser feta. Kolejne warstwy ułóż według wskazówek zawartych w przepisie, a na koniec posyp lasagne startą mozzarellą i wstaw do piekarnika. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.