Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

300 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj orzechy (nie musisz tego robić zbyt dokładnie), zetrzyj skórkę z cytryny. Z liści jarmużu usuń zgrubienia. Następnie pokrój liście w cienkie paseczki. Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą i osusz na ściereczce. Posiekaj czosnek i chili. Składniki podziel na dwie porcje.

Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - Krok 1

Krok 2

Jajka dokładnie roztrzep z przyprawą Za'atar Knorr, skórką z cytryny i odrobiną soli.

Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - Krok 2

Krok 3

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor czosnek, dodaj chili i cebulę. Całość smaż chwilę, aż cebula zrobi się szklista. Wtedy dodaj orzechy, jarmuż i soczewicę. Całość smaż jeszcze chwilę, po czym składniki zalej połową rozmieszanych jaj. Patelnię przykryj z wierzchu. Smaż omlet minutę, po czym złóż na pół i przełóż na talerz.

Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka omletu możesz dodać porcję startego żółtego sera.

1

Opinie o przepisie

  • Iza

    Iza , 17.10.2023

    Ten przepis to odkrycie roku 2023 :) Omlet jest tak pyszny, że nawet dzieci zajadają!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’ataremOmlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem

Omlet, czyli potrawa w formie placka, to znana i lubiana propozycja na śniadanie. Danie uniwersalne, które pozwala na połączenia całej gamy produktów. Dziś na pierwszy plan wysuwa się przepis na omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem. W nowej, lekko pikantnej formule omlet zyskuje na wyrazistości oraz nabiera charakteru!

Dla kogo?

Dla osób, które chciałyby nieco urozmaicić popularne przepisy. W takim połączeniu zwykły omlet staje się wytrawną przekąską, której nie powstydziłby się żaden szef kuchni.

Na jaką okazję?

Na pierwsze lub drugie śniadanie! Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem sprawdzi się też w formie kolacji. Wszystko zależy od upodobania!

Czy wiesz, że?

za’atar to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: sumak, ziarna sezamu i zioła – tymianek oraz majeranek.