Zupa z maślaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z maślaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
198 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

1 sztuka

50 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

0.5 szklanki

1 szczypta

0.5 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soję namocz w wodzie (przez 2 godziny). Grzyby rozmroź, pokrój w paski i usmaż.

Zupa z maślaków - Krok 1

Krok 2

Soję ugotuj w wywarze z wody i kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Zupa z maślaków - Krok 2

Krok 3

Pod koniec gotowania dodaj makaron.

Zupa z maślaków - Krok 3

Krok 4

Połącz z grzybami i śmietaną, dopraw do smaku pieprzem, papryką, majerankiem i tymiankiem.

Zupa z maślaków - Krok 4

Krok 5

Zupę grzybową Knorr dodaj do garnka. Gotuj 10 minut. Zupę z maślaków podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa z maślaków - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Produkty sojowe są bardzo popularne wśród wegan i wegetarian. Tofu, tempeh czy mleko sojowe to wartościowe źródła białka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z maślaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z maślaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z maślaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z maślaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z maślaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z maślaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z maślaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z maślaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z maślakówZupa z maślaków

Aromatyczna zupa z maślaków zachwyci swoim subtelnym smakiem całą twoją rodzinę i będzie hitem niedzielnego obiadu. Maślaki uważane są za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Można je dusić, smażyć, marynować lub przyrządzić z nich przepyszną zupę – na bazie rosołu oraz z dodatkiem soi i makaronu. Jeśli do ugotowania zupy chcesz użyć świeżych maślaków, własnoręcznie zebranych w lesie, podczas czyszczenia usuń z ich kapeluszy ciężkostrawną, lekko gorzkawą w smaku skórkę. Zrób to ręcznie lub namocz maślaki w roztworze wody z solą kuchenną. Po kilku godzinach wyjmij grzyby z solanki i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Zamiast makaronu do zupy z maślaków możesz dodać chrupiące grzanki – podpieczone w piekarniku lub na rozgrzanej patelni. Doskonale smakować będzie także z groszkiem ptysiowym.