Zupa z boczniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z boczniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

113

heart
555 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

933 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1594 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

0.5 szklanki

1 szczypta

0.5 łyżki

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść grzyby i pokrój w paski, usmaż na maśle. Uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Pod koniec smażenia dodaj wino i chwilę pogotuj, odstaw z gazu.

Zupa z boczniaków - Krok 1

Krok 2

Obierz, opłucz i pokrój w kostkę seler, por, marchew, pietruszkę. Warzywa podsmaż.

Zupa z boczniaków - Krok 2

Krok 3

Następnie zalej wywarem z 1,5 litra wody oraz kostki rosołowej Bulion na włoszczyźnie Knorr i ugotuj. Pod koniec gotowania dodaj grzyby.

Zupa z boczniaków - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym maśle zasmaż mąkę i dodaj ją do zupy.

Zupa z boczniaków - Krok 4

Krok 5

Rozprowadź Zupę grzybową Knorr w zimnej wodzie i dodaj ją do garnka. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku pieprzem, curry i gałką muszkatołową. Zupę z boczniaków podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa z boczniaków - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Piotr Wietrzykowski

    Piotr Wietrzykowski , 04.09.2017

    To są przepisy bazujące na substytutach lub wspomagane przez koncerny. Jak ktoś umie to ominąć to faktycznie zrobi zdrowe danie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z boczniakówZupa z boczniaków

Zupa z boczniaków to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Pachnący bulion, doprawiony szczyptą curry i gałki muszkatołowej, doskonale komponuje się z mieszanką warzyw i podsmażonymi na patelni grzybami. Pochodzące z Chin boczniaki nie są grzybami tak powszechnie stosowanymi w polskiej kuchni jak na przykład pieczarki, ale dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym cieszą się coraz większą popularnością. Należy jednak pamiętać, aby obchodzić się z nimi bardzo ostrożnie – ich kapelusze są bowiem wyjątkowo kruche i delikatne. Najsmaczniejsze są oczywiście młode grzyby o jędrnym miąższu i wyrazistym zapachu. Starsze boczniaki bywają łykowate, a przez to ciężkostrawne. Oprócz podanych w przepisie składników do zupy z boczniaków możesz dodać – według uznania – m makaron łazanki lub pokrojone w kostkę ziemniaki.