Warzywny kebab z sosem pistacjowo pomarańczowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
28 osób zapisało

Składniki
2 opakowania
4 mililitry
2 sztuki
2 cm
4 sztuki
4 listków
2.5 łyżeczki
2 łyżki
100 gramów
8 łyżek
1 garść
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańcze zetrzyj ze skóry, zetrzyj imbir na drobnej tarce, wyciśnij sok z pomarańczy. Posiekaj czosnek i natkę kolendry. Pokrusz orzechy pistacji. Bagietkę przetnij wzdłuż na pół.
Krok 2
W misce połącz kilka łyżek soku pomarańczowego, oliwę, mniejszą część skórki z pomarańczy, część natki kolendry,1 łyżkę sosu chili. Całość wymieszaj. Częścią marynaty posmaruj bagietki w środku.
Krok 3
W reszcie marynaty umieść kawałki Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher, odstaw je na godzinę do zamarynowania, po czym obsmaż na patelni na złoty kolor.
Krok 4
Resztę soku pomarańczowego przelej na patelnię, dodaj do niego imbir i chili. Gotuj aż sok odparuje więcej niż o połowę. Poczekaj aż przestygnie, przełóż go do kielicha blendera, dodaj majonez. Większą część skórki pomarańczowej, natki kolendry i orzechów pistacji, pozostaw do udekorowania dania na koniec. Składniki z kielicha miksera zmiksuj aż uzyskasz gładki sos.
Krok 5
Bułkę opiecz w piekarniku, posmaruj obficie sosem, ułóż na niej liście sałaty, podsmażone kawałki Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher, polej jeszcze raz sosem, oprósz orzechami, natką kolendry i skórką z pomarańczy. Wege kebab gotowy.

Dobra rada:
Sos do wegańskiego kebaba możesz połączyć z poszatkowaną kapustą pekińską. Uzyskasz sałatkę, którą możesz wykorzystać zamiast liści sałaty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywny kebab z sosem pistacjowo pomarańczowym
Czy są z nami fani warzywnych potraw? Przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego! Warzywny kebab z sosem pistacjowo-pomarańczowym z pewnością trafi w gust każdego, kto pozna ten znakomity smak. Wydaje Wam się, że połączenie wegańskiego kebaba z sosem owocowym nie jest najlepszym pomysłem? Pozwólcie nam pokazać, jak bardzo się mylicie! Soczysta pomarańcza i delikatna w smaku pistacja tworzą naprawdę zgrany duet. Do przygotowania tej potrawy będziecie potrzebować wegańskiej alternatywy kawałków kurczaka The Vegetarian Butcher Vegan. Spróbujcie ich, a z pewnością na stałe zostaną w Waszej kuchni.
Dla kogo?
Jeżeli wiecie, że na organizowanym przez Was przyjęciu pojawią się goście, którzy preferują warzywne potrawy, to przygotujcie dla nich kebaba bez mięsa w takiej odsłonie. Jesteśmy pewni, że każdy poczuje się wyjątkowo! Do przygotowania tego dania niezbędna będzie marynata. Zamoczcie w niej wegańską alternatywę mięsa na kebaba, a następnie odłóżcie na godzinę do lodówki. Marynata będzie również potrzebna do smarowania bułki, dzięki czemu stanie się aromatyczna.
Na jaką okazję?
Macie ochotę na posiłek typu fast-food, ale w domowej wersji? Zamieńcie kebaba z budki na pyszną, domową alternatywę! Jesteśmy pewni, że smak naszej propozycji przebija wszystkie pozycje dostępne na rynku. Nie wierzycie? Spróbujcie warzywnego kebaba bez mięsa i sami się o tym przekonajcie. Czas przygotowania nie zajmie Wam zbyt długo.
Czy wiesz, że?
Przepis na wege kebaba nie jest przeznaczony jedynie dla osób praktykujących tę dietę. Z powodzeniem możecie wykonać tę recepturę, jeśli jesteście zwolennikami mięsa, ale macie ochotę na posiłek w innej odsłonie. W takiej sytuacji, przepis na wegańskiego kebaba to strzał w 10!
Dla urozmaicenia:
Kebab wegetariański nie będzie kebabem, jeśli w przepisie ominiecie użycie majonezu. Jest to niezbędny element nie tylko tego dania, ale również innych kanapek, jak np. kanapka z grillowaną wołowiną. Czego chcieć więcej? Jeżeli zdecydujecie się na przyrządzenie warzywnego kebaba wege z naszej receptury, to koniecznie dajcie nam o tym znać. Czekamy na Wasze komentarze. Smacznego!


































