Zupa ze świeżych grzybów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ze świeżych grzybów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
601 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

328 osób wydrukowało

Pobierz pdf

738 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

250 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Zupa ze świeżych grzybów - Krok 1

Krok 2

Umyj grzyby i pokrój na plasterki. Drobno pokrój cebulę i czosnek. Przesmaż czosnek i cebulę na oleju. Posiekaj tymianek.

Zupa ze świeżych grzybów - Krok 2

Krok 3

Dodaj grzyby i smaż na złoto na dużym ogniu przez kilka minut. Dodaj tymianek, 1 l wody i Bulion Grzybowy Knorr. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez 15 min.

Zupa ze świeżych grzybów - Krok 3

Krok 4

Dodaj śmietankę i kluski. Podawaj zupę z pietruszką zieloną i posiekanym tymiankiem.

Zupa ze świeżych grzybów - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tę zupę można przygotować z dodatkiem namoczonych i drobno posiekanych suszonych prawdziwków.

3

Opinie o przepisie

  • isabella  bulla

    isabella bulla , 09.09.2019

    smaczna.lecz nie dodałam tymianku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Buczkowska

    Elzbieta Buczkowska , 05.09.2019

    pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Steć

    Agnieszka Steć , 13.10.2016

    Zupka pyszna. ... Ale nastepnym razem dodam troszke mniej tymianku. ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ze świeżych grzybówZupa ze świeżych grzybów

Zupa grzybowa jest świetną propozycją – w szczególności – na jesienny obiad. W tym wariancie najlepiej sprawdzą się prawdziwki, podgrzybki i koźlarze. Jeśli nie masz świeżych leśnych grzybów, nic straconego – zamiast nich użyj pieczarek, a do smaku dorzuć ewentualnie kilka suszonych borowików. Oczyszczone i pokrojone grzyby podsmaż na oleju, razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do takiej kompozycji składników pasować będzie tymianek – świeży charakteryzuje się bardziej intensywnym smakiem i zapachem, ale suszony także będzie odpowiedni. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej bulionem grzybowym i gotuj przed krótki czas na wolnym ogniu. Pod koniec zabiel zupę słodką śmietanką, która nada całości kremowej konsystencji. Grzybową podawaj na gorąco, najlepiej z dodatkiem ugotowanego wcześniej makaronu – kokardek. Potrawę udekoruj natką pietruszki lub drobno posiekanym szczypiorkiem. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na zupę ze świeżych grzybów. Życzymy smacznego!