Farfalle w sosie pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Farfalle w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
774 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

423 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

630 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

3 łyżki

0.5 pęczka

200 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry.

Farfalle w sosie pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij posiekaną cebulę na margarynie, następnie dodaj plastry pieczarek i smaż, aż zmiękną.

Farfalle w sosie pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Połącz śmietankę z sosem Knorr oraz 200 ml wody i wlej na patelnię. Doprowadź do wrzenia.

Farfalle w sosie pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj makaron z kremowym sosem pieczarkowym. Podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.

Farfalle w sosie pieczarkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Alicja Piotrowska

    Alicja Piotrowska , 26.08.2017

    Bardzo smaczne danie makaron z pieczarkami super danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Farfalle w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle w sosie pieczarkowymFarfalle w sosie pieczarkowym

Farfalle to pochodzący z Włoch makaron, który swoim kształtem przypomina kokardki. Bywa nawet nazywany kokardkami lub muszkami. Nie tylko dobrze smakuje, ale również efektownie się prezentuje. Sprawdzi się do przyrządzenia wielu dań, nie tylko warzywnych sałatek. Warto również serwować go w połączeniu z sosem. Dobrym wyborem będzie np. pieczarkowy z tego przepisu. Smażąc grzyby na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni tłuszczu, wydobędziesz z nich smak. Zalej je słodką lub kwaśną śmietaną i dopraw odpowiednimi ziołami. Pasować będzie: tymianek, cząber, oregano, rozmaryn czy drobno posiekana natka świeżej pietruszki. Tak przygotowany sos połącz pod koniec z makaronem ugotowanym al dente. Danie podawaj posypane niewielką ilością startego żółtego sera, np. parmezanu lub maasdamera. Sos pieczarkowy proponowany w tym przepisie z powodzeniem połączysz również z innymi makaronami, np. ze świderkami, muszelkami lub penne. Koniecznie sprawdź nasz przepis na szybki w przyrządzeniu i smaczny obiad.