Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

heart
2843 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

705 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1766 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

4 sztuki

4 sztuki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czerwoną cebulę i chili pokrój w drobną kosteczkę, kapary i kolendrę posiekaj.

Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka pokrój w grubą kostkę, włóż do blendera, dodaj dwie łyżki majonezu, kilkoma ruchami miksera spraw aby mięso się rozdrobniło. Zmiksowane piersi przełóż do miski połącz z wcześniej pokrojonymi składnikami. Z kurczaków uformuj cztery tej samej wielkości kule, a następnie spłacz je do grubości 1 cm.

Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowane hamburgery smaż na grillu lub patelni po około 4 minuty z każdej strony, tak aby nie były surowe w środku.

Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - Krok 3

Krok 4

Bajgle przetnij na pół umieść na 4 minuty w nagrzanym do 180*C piekarniku. W tym czasie usmaż cztery jajka sadzone.

Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - Krok 4

Krok 5

Majonez pomieszaj z pesto, tak przygotowaną pasta posmaruj bułki. Majonez z pesto sprawi, że kanapka nie będzie sucha i nabierze przy tym majonezowo-bazyliowego smaku.

Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - Krok 5

Krok 6

Na spód bułki ułóż liść sałaty. Na sałatę połóż hamburgera z kurczaka. Na wierzchu ułóż jajka sadzone. Kanapkę przykryj wierzchnią warstwą bułki . Podawaj np. z rzodkiewkami

Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • katarzyna  kutlina

    katarzyna kutlina , 08.02.2021

    gdzie jest podana kalorie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Grażyna Małgorzata

    Grażyna Małgorzata , 01.09.2017

    Bajgle po polsku to po prostu precle. Przepis oryginalny tyle , że Jednak nie sądzę, aby właśnie precle w takim zestawie były właściwe, ale ... de gustubus et coloribus non est disputandum, zatem niech robi ten, komu to odpowiada. pzdr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Lisowska

    Barbara Lisowska , 20.10.2016

    Ciekawe - jajko sadzone "na zimno"(!) Jakoś do mnie "nie przemawia"!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Beata Marzena Makarowska - Wencel

    Beata Marzena Makarowska - Wencel , 19.10.2016

    Dzisiaj robię

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem

Bajgle wywodzą się z kuchni środkowoeuropejskich Żydów. To rodzaj bułek w kształcie pierścienia, które szczególną popularność zyskały w Nowym Jorku – są tam popularne tak samo, jak np. obwarzanki w Krakowie. Bywają jedzone bez dodatków, ale najczęściej przygotowuje się je w formie kanapek z rozmaitymi dodatkami: wędliną, serem, sałatą, wędzonym łososiem czy kanapkowymi pastami. Ciekawym sposobem na podanie bajgli jest dodatek hamburgera z kurczaka i sadzonego jajka. Żeby je przyrządzić w tej wersji, wybierz pieczywo z niewielkim otworem pośrodku. Filet z kurczaka zmiel, dopraw majonezem, papryczką chili oraz kaparami. Do mięsa z kurczaka pasować będzie też na przykład kukurydza oraz zielony groszek. Dobrze jednak użyć bardziej wyrazistych w smaku dodatków, takich jakie podane są w przepisie. Do bajgli dodaj również świeże warzywa: sałatę, rzodkiewki, pomidory lub ogórka. Połóż na nich hamburgery, a na końcu jajko sadzone. Złóż bajgla w kanapkę, i gotowe. Podawaj z frytkami i ulubionym sosem.