Zupa pomidorowa z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
871 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

433 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

603 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

4 sztuki

100 gramów

600 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej wodę i dodaj 3 kostki Knorr. Doprowadź do wrzenia. Ugotuj makaron według upodobań.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek i liście tymianku posiekaj.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż cebulę, tymianek i czosnek przez ok. 4 min., dodaj pomidory z zalewą, odsączoną cieciorkę i kostkę Knorr, zagotuj.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

Połącz bulion z zagotowanymi składnikami i dodaj makaron. Zagotuj.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • alicja zpasty

    alicja zpasty , 06.10.2017

    szkoda ze kurczaka nie ma

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa z ciecierzycąZupa pomidorowa z ciecierzycą

Co jest sekretem idealnej zupy pomidorowej? Powinna być intensywna w smaku, odpowiednio gęsta i perfekcyjnie doprawiona. Tym razem urozmaić jej podstawową wersję dzięki wykorzystaniu cieciorki – rośliny strączkowej, która jest coraz częściej wykorzystywana do przygotowywania smacznych dań. Najczęściej podawana jest ona w postaci hummusu (to zmiksowana ciecierzyca z pastą sezamową, oliwą i czosnkiem), ale stanowi też doskonały dodatek do wielu innych potraw, np. zup. Małe, żółto-zielonkawe kuleczki ciecierzycy smakują szczególnie dobrze w połączeniu z innymi warzywami. Sporo czasu zaoszczędzisz, wybierając ziarna w zalewie. Jeśli jednak zdecydujesz się na użycie suszonej ciecierzycy, pamiętaj o tym, aby przed ugotowaniem zamoczyć ją w zimnej wodzie. Do zaserwowania wegańskiej wersji zupy pomidorowej świetnie sprawdzi się kleks śmietanki roślinnej. Pamiętaj również o odpowiednich ziołach – z proponowanym daniem świetnie skomponuje się np. drobno posiekany świeży tymianek. Sprawdź nasz przepis, dzięki któremu przygotujesz idealne danie na obiad lub ciepłą kolację.