Składniki
1 puszka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 łyżki
400 mililitrów
2 słoiki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Przygotowanie indyjskiej zupy pomidorowej zacznij od podgrzania oleju w dużym garnku. Posiekaj nożem cebulę i ząbek czosnku, a na tarce zetrzyj mały kawałek imbiru. Dodaj rozdrobnione składniki do garnka i smaż, aż cebula stanie się miękka i półprzezroczysta – będzie to oznaczało, że już się zeszkliła.

Krok 2
Posiekaj dwie papryczki chili. Następnie dodaj je do garnka wraz z pozostałymi przyprawami z przepisu: liściem laurowym, łyżeczką kminu rzymskiego, połową łyżki stołowej mielonej kolendry i zawartością Przyprawy Garam Masala Knorr. Smaż całość przez około 4-5 minut, a następnie wlej do garnka dwie puszki pomidorów.

Krok 3
Do garnka wlej puszkę napoju kokosowego i 400 mililitrów wody. Zamieszaj całość, a potem dodaj do niej kostkę Bulionu warzywnego Knorr.

Krok 4
Gotuj potrawę przez około 15-20 minut i zdejmij ją z ognia. Przygotuj blender i dokładnie zmiksuj zawartość garnka, aż konsystencja zupy stanie się jednolita. Orientalną zupę pomidorową podawaj z pieczywem. Dla urozmaicenia możesz posypać danie świeżą natką kolendry.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, by pomidorowa indyjska nabrała nieco swojskiego klimatu, a przy tym wciąż nie traciła na orientalności, podawaj ją z ugotowanym w osobnym garnku ryżem. Podczas gotowania do wody dodaj odrobinę curry, które nada ryżowi niepowtarzalnego smaku i pięknego, żółtego koloru.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO
Lekko pikantna indyjska zupa pomidorowa zachwyca swoim orientalnym, wyrazistym smakiem. Zamiast śmietany dodaj do niej napój kokosowy i serwuj gorącą! Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni. Warto jednak od czasu do czasu podać ją w nieco innej wersji, ze szczyptą pikanterii i orientalnych przypraw – w postaci zupy pomidorowej indyjskiej.
Dla kogo?
Kolendra, chili, kmin rzymski, świeży imbir i garam masala zmienią pospolitą pomidorówkę w prawdziwy kulinarny majstersztyk. Orientalna zupa pomidorowa przeniesie cię w porze posiłku w inny świat. Przepis na podróż bez wychodzenia z domu? Indyjska zupa pomidorowa!
Na jaką okazję?
Zaskocz swoich domowników zupą pomidorową indyjską. Na pewno docenią starania i często będą dopytywać o powtórkę. Taki obiad na długo pozostanie w ich pamięci.
Czy wiesz, że?
Do przyrządzenia indyjskiej zupy pomidorowej zamiast pomidorów z puszki możesz oczywiście użyć świeżych. Pamiętaj jednak, by najpierw sparzyć je i obrać ze skórki.
Dla urozmaicenia:
Indyjską zupę pomidorową podawaj z chlebem lub z dodatkiem długoziarnistego ryżu. Ugotuj go w osobnym garnku, a do wody – oprócz soli – dorzuć odrobinę curry. Gotową orientalną zupę pomidorową udekoruj listkami kolendry i drobno posiekaną papryczką chili. Jeśli nie masz kolendry, użyj pietruszki. Twój talerz z pomidorową indyjską zupą będzie wyglądać niezwykle apetycznie!