
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
250 gramów
3 sztuki
1 szczypta
3 listków
5 ziaren
30
50
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto na łazanki - z mąki, jajek i niewielkiej ilości wody zagnieć jednolite ciasto.

Krok 2
Ciasto rozwałkuj cienko i pozostaw chwilę, aby obeschło. Następnie wykrawaj małe kwadratowe łazanki i gotuj je w osolonym wrzątku. Odcedź.

Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj drobno. W dużym garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę i kapustę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pokruszone grzyby i kostki Knorr. Kapustę duś do miękkości.

Krok 4
Naczynie żaroodporne natłuść. Ułóż na spodzie warstwę łazanek, następnie warstwę kapusty - czynność powtórz.

Krok 5
Na wierzchu ułóż kilka plasterków masła. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Zapiekaj 45 minut. Posyp natką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polskie łazanki z kapustą
Łazanki w wersji zapiekanej to wyśmienite danie, które ze względu na dodatek kiszonej kapusty i leśnych grzybów, kojarzy się zwłaszcza ze świątecznymi potrawami. Przygotowany samodzielne makaron na łazanki jest bardzo delikatny i świetnie współgra z wyrazistym smakiem smażonej kapusty. Po ugotowaniu układa się go na spodzie naczynia żaroodpornego, na wierzch nakłada się kapustę z grzybami i przykrywa kolejną warstwą łazanek oraz nadzienia. Całość zapieka się w piekarniki z dodatkiem tłuszczu i serwuje, kiedy potrawa jest gorąca. Jeśli nie masz pod ręką leśnych grzybów, wykorzystaj w tym daniu pieczarki. Dodatkowo możesz nadać kapuście bardziej zdecydowany smak, dorzucając do niej świeżo zmielony pieprz, majeranek lub tymianek. Przed podaniem udekoruj całość natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Tak przyrządzone polskie łazanki z kapustą będą doskonałe na obiad. Jeśli nie zjesz wszystkiego od razu, podgrzej je i wykorzystaj również jako ciepłą kolację. Zobacz, jak łatwo przygotować tę smaczną potrawę! Koniecznie sprawdź nasz przepis na polskie łazanki z kapustą.