Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami
łatwe
1566 osób zapisało

Składniki
200 gramów
300 gramów
1 opakowanie
1 szklanka
2 sztuki
300 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
2 ziarna
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łazanki ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Powinny pozostać lekko twardawe.

Krok 2
Kapustę dokładnie wypłucz, następnie poszatkuj. Zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Całość powoli duś, aż kapusta zmięknie.

Krok 3
Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w cząstki. Pod koniec smażenia dodaj margarynę.

Krok 4
Dodaj kapustę. Wszystko dokładnie wymieszaj i cały czas duś.

Krok 5
Sos do pieczeni Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Krok 6
Teraz wlej płyn do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś, aż potrawa lekko zgęstnieje.

Krok 7
Dodaj łazanki i wymieszaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami
Na wigilijnym stole bardzo popularne bywa połączenie kiszonej kapusty z grzybami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak wykorzystać je w postaci świątecznych łazanek z kapustą. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na tę pyszną świąteczną potrawę i zbieraj pochwały od całej rodziny. Powodzenia!
Dla kogo?
Każdy fan tradycyjnej kuchni powinien spróbować naszego przepisu na łazanki na wigilie. Kwadratowy makaron tego typu możesz kupić gotowy, ale z łatwością przygotujesz go również samodzielnie, m.in. z mąki oraz jajek. Możesz wtedy pochwalić się, że zrobiłeś łazanki świąteczne z kapustą i grzybami od A do Z!
Na jaką okazję?
Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami to przysmak, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Przygotuj danie według nasze przepisu i ciesz się najlepszymi efektami! Kto wie, może za rok ktoś inny z Twojej rodziny skorzysta z naszych porad. Łazanki wigilijne to przepis, który zapada w pamięć na długo!
Czy wiesz, że?
Opłukaną kiszoną kapustę do świątecznych łazanek z grzybami duś z dodatkiem przypraw: majeranku, liścia laurowego oraz kilku ziarenek ziela angielskiego. Do kapusty pasuje również kminek – jest słodkawy i lekko piekący. Będziesz do tego potrzebować pieczarek, podsmażonych z margaryną oraz drobno posiekaną białą cebulą.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, aby łazanki wigilijne z kapustą i grzybami miały jeszcze bardziej grzybowy smak i zapach, dodaj do pieczarek także kilka suszonych borowików lub podgrzybków. Połączone składniki dusi się na patelni z dodatkiem sosu, aż całość odpowiednio zgęstnieje. Serwuj wigilijne z kapustą i grzybami na gorąco!