Staropolska potrawka z kurczaka – przepis na udka | Przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka po staropolsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

73

heart
1504 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2760 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

200 mililitrów

1 łyżeczka

50 mililitrów

1 łyżeczka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka przekrój na cztery części, oprósz przyprawą do mięs i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Potrawka z kurczaka po staropolsku  - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz pokrojoną w półplastry cebulę i marchew. Wlej 300 ml wody i dodaj sos Knorr.

Potrawka z kurczaka po staropolsku  - Krok 2

Krok 3

Potrawkę duś pod przykryciem przez 20 minut, aż mięso zrobi się zupełnie miękkie. Całość na koniec zapraw śmietaną i dopraw odrobiną majeranku. Potrawka wybornie smakuje podana z kaszą gryczaną.

Potrawka z kurczaka po staropolsku  - Krok 3
8

Opinie o przepisie

  • Yogi

    Yogi , 27.10.2021

    Po 20 min udka będą jeszcze twarde...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • woyti

    woyti , 29.05.2021

    Jak pokroić udka z kościami ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Agnieszka Zych

    Agnieszka Zych , 26.10.2016

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Jar

    Aleksandra Jar , 24.08.2015

    pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Bratosiewicz

    Milena Bratosiewicz , 02.02.2015

    rgf

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka po staropolsku Potrawka z kurczaka po staropolsku

Wyśmienite danie z drobiu z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, czyli potrawka z kurczaka po staropolsku. Zaserwowana z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym purée ze smażoną cebulką będzie dobrą propozycją na niedzielny obiad. Przypadnie do gustu osobom lubiącym wyraziste, klasyczne potrawy z drobiem. Przyrządza się ją z udek z kurczaka, którym zdecydowanego smaku dodaje przyprawa do mięs. Następnie smaży się je z pieczarkami, cebulą i marchewką. Całość dusi się potem i zaprawia śmietaną oraz majerankiem. To danie można doprawić papryką i tymiankiem, jak również zaostrzyć jego smak czosnkiem. Potrawkę z kurczaka po staropolsku serwuj z pikantną sałatką z kiszonych ogórków, cebuli i świeżego pieprzu. Jeśli wolisz świeże warzywa, podaj do niej sałatę lodową z tartą marchewką i żurawiną. Będzie smaczna także z kawałkiem wiejskiego chleba lub pieczywem razowym. W takiej postaci sprawdzi się też jako jednogarnkowe danie podczas przyjęcia. Szukasz inspiracji na potrawę z drobiem? Wypróbuj tę zaproponowaną w przepisie!