
Składniki
600 gramów
2 łyżki
300 gramów
100 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szczypta
4 łyżki
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Homarzce wyjmij z opakowania i rozmrażaj w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Oddziel dokładnie mięso od skorupy. Opłucz je w zimnej wodzie i osusz.
Krok 2
Groszek wrzuć do garnka, zalej filiżanką wrzątku i gotuj przez 6 minut pod przykryciem.
Krok 3
Na rozgrzany olej wrzuć pora i zeszklij, po czym dodaj homarzce i obsmaż na rumiano.
Krok 4
Skrop homarce oliwą z oliwek i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.
Krok 5
Groszek odsącz, a pora pokrój na krążki.
Krok 6
Teraz dodaj groszek i podgrzej. Wrzuć pieprz cayenne, imbir i cukier. Wszystko wymieszaj i podawaj np. z makaronem ryżowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej