Zupa chińska – przepis z kurczakiem: z sosem | Przepisy.pl pixel

Chińska zupa z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

225

heart
1776 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2329 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4964 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

150 gramów

2 sztuki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w drobną kostkę i przypraw posiekanym czosnkiem i suszonym imbirem. Następnie podsmaż na oleju.

Chińska zupa z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Pora pokrój w paski, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno posiekaj. Makaron zalej wrzątkiem, aby zmiękł.

Chińska zupa z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

W garnku zagotuj litr wody z kostką Knorr.

Chińska zupa z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Do bulionu dodaj kurczaka, pora, groszek, cebulę i sos sojowy.

Chińska zupa z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Jajka roztrzep i wlej do zupy. Zagotuj. Zupę podawaj z makaronem, posypaną szczypiorkiem.

Chińska zupa z kurczakiem - Krok 5
19

Opinie o przepisie

  • Leon Bieliński

    Leon Bieliński , 27.03.2025

    Na zdjęciu w kroku czwartym jajka są dolewanie do do garnka w który już są składniki a w kroku piątym te składniki mają zostać dopiero dodane, proszę o wskazówki jak to ma wyglądać i czy te warzywa surowe na końcu mają jeszcze rozmieknąć w tym wywarze

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Trust

    Trust , 06.01.2025

    Myślę ze trzeba by napisać ile tą zupe gotować jeszcze po dodaniu wszystkich składników i to jajko zagotować to nie bardzo wyjdzie jajecznica lepiej ugotować i dodać na samym końcu

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marcin

    Marcin , 20.09.2024

    Zupa wyszła przepyszna ale jajko polecam dodać ugotowane, przecięte ma pół. Mi wyszła z tego jajecznica.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jack

    jack , 28.07.2023

    Zupa pyszna i łatwa do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • majk

    majk , 10.01.2023

    ale po ce te jajko ? po zagotowaniu zupa złagodniała ale wygląda jak breja .... bez jajek była smaczniejsza i miała lepszą konsystęcje.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Paula

    Paula , 16.08.2022

    Bardzo fajnie wygląda ,ale Krok 5 powinien być 4 :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • julia

    julia , 14.11.2021

    przepyszne! polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Es

    Es , 10.08.2021

    Faktycznie pyszna prawdziwie chińska zupa ☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Sznajder

    Sylwia Sznajder , 13.07.2020

    Bardzo inne i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Zuń

    Małgorzata Zuń , 07.05.2020

    Bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Skrzypek

    Anna Skrzypek , 23.07.2019

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewa.pietrykowska@onet.eu Pietrykowska Ewa

    ewa.pietrykowska@onet.eu Pietrykowska Ewa , 13.07.2016

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Nowak

    Kamil Nowak , 09.05.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zlosliwosc Notop

    Zlosliwosc Notop , 31.01.2016

    Winiary lepsze kostki robi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Ciesielska

    Mariola Ciesielska , 26.11.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Kramarz

    Franciszek Kramarz , 25.11.2015

    o.k.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińska zupa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińska zupa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińska zupa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińska zupa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińska zupa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińska zupa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińska zupa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińska zupa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińska zupa z kurczakiemChińska zupa z kurczakiem

Chcesz spróbować pysznej zupy chińskiej z kurczakiem o niezwykłym aromacie? Gwarantujemy, że jesteś w dobrym miejscu! Przed Tobą nasz popisowy numer, który przypadł do gustu całkiem pokaźnej liczbie smakoszy. Zupy inspirowane kuchnią chińską wyróżniają się licznymi walorami. W szczególności warto zwrócić uwagę na ich intensywny smak, uzyskiwany dzięki połączeniu mięsa i warzyw z orientalnymi przyprawami. Według tego przepisu na zupę chińską przygotujesz pyszną potrawę z kurczakiem, groszkiem oraz makaronem ryżowym, która sprawdzi się jako oryginalne danie obiadowe. Nie samą pieczarkową albo ogórkową, kucharz żyje! Czasami w kuchni potrzebne są eksperymenty i odrobina wyobraźni. Dzięki takim recepturom jak ta azjatycka zupa z kurczakiem zafundujesz sobie ekscytującą i pełną cudownych aromatów podróż bez wychodzenia z domu. Jesteś przygotowany na tę wycieczkę? Jeżeli tak, to startujemy! Już teraz dowiedz się z naszego przepisu, jak zrobić zupę chińską.

Dla kogo?

Po naszą recepturę może sięgnąć każdy! Polecamy ją nawet największym fanom tradycyjnej kuchni. Chińska zupa z kurczakiem może być nietuzinkową alternatywą dla klasycznego rosołu. Rozwiązanie w sam raz dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego i poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Jeżeli należysz do tego grona – koniecznie zapoznaj się z naszą recepturą i listą składników. Jak się za to zabrać? Przepis na zupę chińską zaskoczy Cię prostotą. Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności lub niekończącej się listy składników. Najpierw filet z piersi kurczaka pokrój w niedużą kostkę, oprósz mielonym imbirem i wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem. Następnie podsmaż mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. W garnku zagotuj wodę na chińską zupę z dodatkiem wołowej kostki rosołowej. Do powstałego w ten sposób bulionu dodaj pozostałe składniki przepisu na zupę chińską: usmażonego kurczaka oraz posiekane warzywa – pora, cebulę i szczypiorek, a także groszek konserwowy. 

Na jaką okazję?

Przeprowadzanie kuchennych eksperymentów nie wymaga wielu godzin i specjalistycznej wiedzy. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym przepisem na zupę chińską z kurczakiem. Wypad w kierunku Państwa Środka potrwa zaledwie dwa kwadranse! Zainspiruj się tą recepturą na zupę po chińsku z kurczakiem, gdy brakuje pomysłu na obiad. Nawet w zabieganym dniu znajdziesz kilka chwil na zrobienie tego pysznego dania. Jeżeli gotujesz tylko dla siebie, to możesz włożyć zupę do lodówki i cieszyć się obiadem przez kilka dni. To takie proste! A może szukasz pomysłu na specjalną kolację dla drugiej połówki? Gwarantujemy, że zupa chińska z kurczakiem podbije jej podniebienie i serce! Na drugie danie zaserwuj inną potrawę azjatycką i ciesz się wieczorem w najlepszej atmosferze. Nie zapomnij o naszym przepisie również podczas innych okazji. Wizyta przyjaciół czy rodziny będzie wyjątkowo udana, gdy w menu pojawi się chińska zupa z kurczakiem. Każdy wyjdzie z Twojego domu z wielkim uśmiechem na ustach. Smacznego i powodzenia! 

Czy wiesz, że?

Chińskie zupki od lat goszczą na naszych stołach. I chociaż wiele osób sądzi, że pierwsza receptura na ten przysmak powstała w Chinach, to jest to duży błąd! Wytłumaczymy Ci, dlaczego ta informacja nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Twórcą przepisu na zupki chińskie był Momofuku Ando, który urodził się w Tajwanie. Myślisz, że ktoś z Twoich bliskich ma wiedzę na ten temat? Jeżeli nie, to koniecznie pochwal się nowymi informacjami przy gościach, a z pewnością zrobisz na nich wrażenie! Najpierw jednak przygotuj naszą recepturę, która już na Ciebie czeka. Bądź cierpliwy, ponieważ najważniejsze wskazówki nie pojawiają się w przepisie od razu. To właśnie końcowy etap przyrządzania zupy z kurczaka po chińsku jest kluczowy. Polega on na wlewaniu cienką strużką do gotującego się bulionu roztrzepanego jajka. Wzbogaci ono konsystencję zupy chińskiej, więc nie pomijaj tego kroku. Całość przypraw jasnym sosem sojowym i gotowe. Chyba zgodzisz się, że to naprawdę proste zadanie!

Dla urozmaicenia:

Gotową zupę chińską z kurczakiem podawaj z cienkim makaronem ryżowym. To właśnie on idealnie komponuje się z warzywami i całą resztą składników. Nie zapomnij również o warstwie wizualnej dania. Zupa chińska z kurczakiem i makaronem ryżowym musi także dobrze wyglądać, aby przykuć uwagę wszystkich smakoszy. Możesz wybrać ozdobną miseczkę, w której podasz danie. Na koniec udekoruj całość drobno posiekanym szczypiorkiem lub innym warzywem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by recepturę zupy chińskiej wzbogacić kukurydzą i cebulą dymką. Jeżeli jednak masz swoje ulubione składniki, które będą pasować do dania, to możesz również dorzucić coś od siebie. Przygotuj zupę według własnych preferencji lub po prostu kieruj się naszymi wskazówkami! Nie pozostało nam nic innego, jak życzyć Ci smacznego. Po przyrządzeniu receptury koniecznie podziel się opinią w komentarzu. Twoje zdanie jest dla nas niezwykle ważne. Do usłyszenia!