Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

15

heart
56 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i osusz. Następnie pokrój w plastry, które włóż do głębokiego naczynia.

Krok 2

Przypraw przyprawą do kurczaka Knorr i dodaj oliwy. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie kawałki pokryją się marynatą i odstaw na godzinę lub dłużej w chłodne miejsce.

Krok 3

Gdy mięso nabierze już smaku, obsmaż je krótko na lekko natłuszczonej patelni. Wystarczy po 30-60 sekund z każdej strony. Gotowego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Pieczarki umyj, osusz i obierz. Pokrój w ćwiartki. Dodaj do kurczaka.

Krok 5

Mięso i grzyby zalej sosem śmietanowo-grzybowym i delikatnie mieszamy. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.

Krok 6

Zapiecz w temperaturze 175 stopni przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak po libańsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej