Ciasto filo z kurczakiem i warzywami i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Strudel z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

130 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

200 mililitrów

125 gramów

100 gramów

1 opakowanie

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż pokrojoną w kostkę cebulę i boczek, aż cebula będzie miękka.

Krok 2

Kurczaka pokrój w dużą kostkę i dodaj na patelnię wraz z czosnkiem, posiekanym tymiankiem, różyczkami z brokułu i z pieczarkami pokrojonymi w cząstki. Smaż wszystkie składniki, aż kurczak będzie rumiany.

Krok 3

Posyp warzywa i kurczaka obficie Przyprawą do złotego kurczaka Knorr, zalej wszystko niskotłuszczowym mlekiem i duś przez 20 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj kawałki mozzarelli i wymieszaj.

Krok 4

Płatek ciasta filo rozkrój na pół, wykładaj warzywa z kurczakiem łyżką na jedną stronę rozwiniętego płatka, po czym zwiń jak krokiet.

Krok 5

Przełóż otrzymane strudle do żaroodpornego naczynia, piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 °C. Podawaj natychmiast z ugotowanym ryżem na boku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Strudel z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej