
Składniki
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
450 mililitrów
8 sztuk
100 mililitrów
50 gramów
do przygotowania przyprawy meksykańskiej:
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.Przygotuj przyprawę do dań meksykańskich łącząc w naczyniu wszystkie suche przyprawy.
Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka na złoty kolor.
Krok 3
Dodaj paprykę, cebulę oraz czosnek. Całość oprósz meksykańską przyprawą, smaż wszystko razem 2-3 minuty, do momentu gdy warzywa będą miękkie, lecz nie brązowe.
Krok 4
Następnie dodaj połowę passaty i gotuj jeszcze 10-12 minut. Farsz wystudź.
Krok 5
Wystudzony farsz zawiń w placki tortilli, te natomiast ułóż w naczyniu żaroodpornym – łączeniem placka do dołu.
Krok 6
Wierzch tortilla polej pozostałą passatą. Wymieszaj majonez z crème fraiche i posmaruj jego połową wierzch enchiladas, posyp startym serem i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 20 minut lub do momentu, gdy ser się zarumieni a sos zacznie “bulgotać”.
Krok 7
Naczynie wyjmij z piekarnika, odstaw na 2-3 minuty a następnie posmaruj po wierzchu pozostałym majonezem Hellmann's. Podawaj z ryżem, kruchą sałatą I guacamole.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Enchiladas z kurczakiem
Enchiladas z kurczakiem to klasyczne danie kuchni meksykańskiej. Jego głównym składnikiem jest kurczak smażony z warzywami, zawinięty w cieście tortilli, zapiekany w sosie z serem. Jak przystało na danie meksykańskie, enchilada musi być też solidnie przyprawiona pikantnymi przyprawami, takimi jak kumin, chili czy ostra papryka. Dziś w kuchni nikt nie będzie się nudzić. Sprawdź listę składników w przepisie na enchiladas z kurczakiem i zobacz, jak przygotować to pyszne i proste danie. Smacznego!
Dla kogo? Składniki farszu do enchiladas doskonale ze sobą współgrają, tworząc idealne połączenie smaków. Lubisz, gdy na talerzu dzieje się dużo? Enchiladas – przepis oryginalny jest dla ciebie stworzony! Czerwona i żółta papryka, smażone razem z mięsem, zachowują swoje wyraziste kolory, całości zaś dopełnia intensywnie czerwona passata. Zapieczony ser na wierzchu enchiladas z kurczakiem tworzy delikatną, ciągnącą się warstwę. Palce lizać!
Na jaką okazję? Enchiladas to danie, które fantastycznie sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Mimo że z kuchnią meksykańską mocno kojarzona jest wołowina, enchilada – przepis z kurczakiem też smakuje wyśmienicie, stając się pysznym urozmaiceniem codziennych obiadów.
Czy wiesz, że? Ważnym składnikiem przepisu na enchiladas jest też creme fraiche, czyli lekko kwaśna francuska śmietana. Nadaje ona wyrazistości i przełamuje pikantny smak potrawy.
Dla urozmaicenia: Gotowe danie enchiladas podawaj z sałatą lodową, świeżymi warzywami i brązowym ryżem. Przepis na enchiladę z kurczakiem może zostać wzbogacony pieczarkami lub pikantnymi papryczkami jalapeno.