Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim
łatwe
101 osób zapisało

Składniki
30 sztuk
2 opakowania
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
300 gramów
4 łyżki
3 łyżki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
5 sztuk
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
4 sztuki
1 pęczek
50 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki obierz, oddziel głowę oraz usuń pancerze. Wymieszaj z 3 łyżkami oleju, przyprawą Cajun Knorr i dwiema łyżki sosu Worcester. Wstaw do lodówki.

Krok 2
W tym samym czasie posiekaj seler, cebule, pomidory (nie musisz tego robić zbyt dokładnie). Drobno posiekaj natkę pietruszki, rozmaryn i czosnek.

Krok 3
W garnku z szerokim dnem na rozgrzanym oleju podsmaż seler, cebule i część czosnku. Dodaj skorupy z krewetek, smaż na dużym ogniu, aż skorupy mocno się zarumienią. Dodaj estragon, majeranek, liść laurowy, tymianek oraz pomidory. Całość podlej 3 litrami wody. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż sos odparuje i zrobi się ciemny. Przecedź go do osobnego naczynia. Powinieneś otrzymać nie więcej niż 1 litr wywaru. Gotuj go dalej, aż zredukuje się o połowę. Dopraw do smaku pieprzem, wyciśniętym sokiem z cytryny, sosami Worcester i Tabasco.

Krok 4
Ugotuj ryż według zaleceń na opakowaniu. Na żeliwnej patelni rozgrzej olej, wrzuć krewetki, smaż z lewej i prawej strony. Wyjmij krewetki, a na patelnię dodaj pozostały czosnek. Smaż, aż zrobi się złocisty. Wrzuć z powrotem krewetki, dodaj posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn. Smaż jeszcze chwilę, podlej kilkoma łyżkami sosu (ok. 150 ml), dodaj masło. Rozmieszaj je w sosie, aby zemulgowało. Gotowe krewetki podawaj na białym ryżu polane sosem.


Dobra rada:
Na patelni razem z krewetkami możesz podsmażyć różne warzywa, np. paprykę, kawałki selera naciowego czy cebulę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim
Krewetki to najprawdopodobniej jedne z bardziej popularnych i lubianych owoców morza. Serwowane są nie tylko w dobrych restauracjach, ale coraz częściej przygotowujemy je w zaciszu własnego domu. Ceni się je za delikatny smak i prosty sposób przygotowania. Jedną z naszych propozycji, która skradnie Twoje serce, jest przepis na krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim! Zainspiruj się!
Dla kogo?
Dla miłośników owoców morza. Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim to prawdziwie esencjonalne i aromatyczne danie.
Na jaką okazję?
Na obiad i nie tylko! Pamiętajmy, że owoce morza mogą być również ciekawym urozmaiceniem dla dań z innymi rodzajami mięsa.
Czy wiesz, że?
Do najbardziej znanych odmian krewetek należą: tygrysie, białe, królewskie, czerwone, grenlandzkie oraz koktajlowe. Każda z nich różni się kształtem, barwą i wielkością.
Dla urozmaicenia:
Na patelni razem z krewetkami możesz podsmażyć różne warzywa np.: paprykę, kawałki selera naciowego czy cebulę.