
Składniki
1 sztuka
farsz:
50 gramów
12 plastrów
6 sztuk
4 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
10 sztuk
250 gramów
1 szczypta
1 sztuka
12 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozpuść na średnim ogniu masło, dodaj szałwię i boczek. 1 cebulę i 2 ząbki czosnku obierz i bardzo drobno posiekaj i wrzuć na patelnię.
Krok 2
Selera przytnij, drobno posiekaj i również wrzuć na patelnię. Wszystko razem usmaż na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią. Dopraw kostką rosołową.
Krok 3
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj bułkę tartą i grubo posiekane morele. Kiedy nadzienie ostygnie, dodaj do niego mięso mielone, skórkę z cytryny, gałkę i jajko. Posól i dodaj pieprz, po czym całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.
Krok 4
Pozostałe plasterki boczku przekrój na pół. Obierz 1 ząbek czosnku i pokrój go w cieniutkie paseczki, po czym na każdej połówce boczku ułóż kawałek czosnku i gałązkę rozmarynu i ciasno zwiń w rulonik. Czubkiem ostrego noża zrób po 3 głębokie nacięcia w każdym udku i szpikuj je przygotowanymi przed chwilą rulonami.
Krok 5
Indyka połóż na desce szyjką do siebie. Zdejmij brzeg skóry pokrywającej pierś i włóż pod nią najpierw palce, a potem dłoń i oddziel skórę od mięsa, pozostawiając ją przyczepioną jedynie po bokach. Do tak przygotowanej kieszonki na piersi indyka wsuń bardzo ostrożnie przygotowane wcześniej na patelni nadzienie. Na końcu podwijaj brzeg skóry, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Pomarańczę włóż na pół minuty do mikrofalówki, po czym wepchnij owoc do wnętrza tuszki.
Krok 6
Pozostałe cebule oraz marchewkę pokrój na grube plastry. Tak nadzianego indyka ułóż tym razem udkami do siebie i zwiąż go. Jest to bardzo ważne, gdyż dzięki temu ptak upiecze się równomiernie.
Krok 7
Przygotowanego indyka włóż do dużej brytfanny, posmaruj oliwą i dobrze dopraw solą i pieprzem. Dookoła rozłóż marchew, cebulę i resztę czosnku, przykryj folią aluminiową i wstaw do maksymalnie rozgrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Indyka piecz 20 minut na każde 500 g wagi (łącznie z nadzieniem). Na ostatnie 45 minut zdejmij folię, żeby skóra ładnie się zrumieniła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyk po amerykańsku
Mówisz „indyk”, myślisz – amerykańskie Święto Dziękczynienia! Chyba każdy wie, że duży, pieczony indyk jest jednym z jego największych symboli. A może i Ty pokusisz się o przygotowanie indyka amerykańskiego? Rozkosz dla podniebienia gwarantowana!
Dla kogo?
Dla całej rodziny! Duża porcja indyka pieczonego po amerykańsku z pewnością wystarczy, aby zaspokoić apetyt nawet największych głodomorów.
Na jaką okazję?
Przepis na indyka po amerykańsku sprawdzi się doskonale na większą uroczystość typu jubileusz, urodziny czy każdą inną sposobność, aby spotkać się w dużym rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Historyczne źródła podają, że podczas pierwszych świąt Thanksgiving na stołach Amerykanów przeważały głównie owoce morza czy ryby, a nie indyki. Ten element sytego, dziękczynnego obiadu pojawił się w ich domach o wiele później.
Dla urozmaicenia:
Do farszu indyka amerykańskiego użyć możesz dowolnych warzyw. Spróbować możesz także z bardziej słodkimi dodatkami, takimi jak na przykład brzoskwinie czy ananasy w syropie.