Pomysły na Obiad z Mięsa Mielonego | Przepisy.pl pixel

Dania obiadowe z mięsem mielonym

450 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Obiad z mięsa mielonegoObiad z mięsa mielonego

Mięso mielone stanowi podstawę bardzo wielu dań. Najczęstszym wyborem jest mięso wołowo-wieprzowe, w którym krucha i delikatna wołowina doskonale uzupełnia się z bardziej soczystą wieprzowiną. Jednak w zależności od przygotowywanego dania, do wyboru są także inne gatunki, np.: mielone mięso z indyka, łopatki czy szynki wieprzowej. Mięso to można zapiekać, smażyć, grillować, dusić, a nawet gotować na parze. Z wołowo-wieprzowego mięsa mielonego szczególnie często przyrządza się kotlety mielone, klopsiki, pulpety, hamburgery oraz mnóstwo innych potraw. Mięso to świetnie sprawdza się jako farsz, na przykład do gołąbków. Bardzo dobrze smakują też warzywa wypełnione nadzieniem z mięsa mielonego i dodatkowych składników. W tym celu wydrąż miąższ z bakłażanów, cukinii lub papryki, a następnie wypełnij je farszem i zapiekaj. Farsz z mięsa mielonego to także świetny sposób na przyrządzenie pasztecików, pierożków samosa czy burrito z mięsem mielonym, czyli wszelkich drobnych przekąsek. Gdy na przygotowanie posiłku masz niewiele czasu, spaghetti bolognese jest idealnym rozwiązaniem. Wystarczy makaron ugotować al dente i zrobić sos boloński, który stanowi składnik takich dań, jak chociażby lasagne bolognese. Podstawą sosu jest mielone mięso wołowo-wieprzowe oraz pomidory i inne warzywa. Akcentów sycylijskich nada daniu garstka kaparów lub oliwek. Mięso mielone to także ważny składnik dań kuchni bardziej egzotycznych. Spróbuj, jak smakuje kebab kofta. Słowo „kofta” oznacza „rozgnieciony”, bo w przeciwieństwie do chociażby kebabu skrawanego, robi się go z mięsa mielonego, często z dodatkiem świeżych ziół. Kofty nabija się na patyczki szaszłykowe, a następnie grilluje lub smaży na patelni. Mięso mielone to także popularne nadzienie do pyz i pierogów, jak również innych potraw mącznych, na przykład litewskich cepelinów, gruzińskich khingali czy pierożków w stylu chińskim. Do wyboru masz także zapiekanki, potrawki, pieczenie, tarty i tarteletki. Jeśli planujesz przyrządzić potrawę z mięsem mielonym w roli głównej, sprawdź nasze propozycje.