Krem z brokułów
czyli zupa krem z brokułów
łatwe
6486 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
500 gramów
1 sztuka
60 gramów
1 sztuka
1 litr
1 łyżka
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Rozpuść kostki rosołowe Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku.

Krok 2
Pokrój umyte brokuły (bez łodyg) w kostkę.

Krok 3
Zeszklij cebulę, rozetrzyj czosnek i dodaj wraz z połową płatków migdałów. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając.

Krok 4
Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów i usmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

Krok 5
Zmiksuj zupę, gdy lekko przestygnie. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Wymieszaj ze śmietaną i udekoruj pozostałą częścią migdałów oraz grzankami z bułki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z brokułów
Zupa krem z brokułów to danie, które zachwyci wszystkich – nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania. Bazą zupy brokułowej może być dowolny bulion – dobrze sprawdzi się tu zarówno jego wersja mięsno-warzywna, jak i warzywna. Poza solą i pieprzem krem z brokułów możesz także doprawić gałką muszkatołową oraz mielonym kminkiem. Gdy zależy Ci na jego intensywnym, zielonym kolorze, do wody, w której gotować będziesz brokuły, dodaj łyżeczkę cukru, kilka łyżek soku z cytryny i… gotowe!
Dla kogo?
Dla osób, które są w ciągłym biegu i nie mają czasu na przygotowanie domowych posiłków. Stop wymówkom! Brokuły gotować możesz w sposób tradycyjny – w garnku lub na parze albo w kuchence mikrofalowej (wówczas musisz je włożyć do naczynia, które może być używane w mikrofalówce, posolić, dodać łyżkę wody, zakryć folią i zrobić w niej niewielką dziurkę). Krem z brokułów przygotujesz szybciej niż myślisz!
Na jaką okazję?
Krem z brokułów to błyskawiczne i banalne do wykonania danie, które możesz zaserwować na obiad lub kolację. Zupę podawaj na ciepło albo na zimno w formie chłodniku. Idealny obiad na każdą porę roku? Zupa brokułowa! Krem sprawdzi się tutaj najlepiej.
Czy wiesz, że?
Przygotowując zupę krem z brokułów, zdecydowanie lepiej jest sięgać po świeże warzywa, ponieważ te mrożone zachowują mniej właściwości. Zupa krem z brokułów i sprawdzony przepis na obiad? Mówisz, masz!
Dla urozmaicenia:
Aby dodać zupie chrupkości, zaserwuj ją z prażonymi migdałami. Z kolei wyrazistego smaku nada potrawie ser cheddar. Jeżeli chcesz natomiast, by twoja zupa z brokułów zyskała nieco struktury, podaj ją z grzankami.