
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
200 mililitrów
200 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
2 plastry
200 mililitrów
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku na oliwie, aż się zeszkli. Nastepnie wlej bulion.

Krok 2
Dodaj sok pomarańczowy, pomidory z puszki oraz Fix Spaghetti Napoli Knorr. Dokładnie wymieszaj i gotuj powoli przez około 15 minut.

Krok 3
Na bardzo drobnej tarce zetrzyj skórkę owoców cytrusowych. Rozłóż na papierze pergaminowym, a następnie rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Umieszczone na pergaminie skórki wstaw do piekarnika na 20 minut, aby lekko wyschły. Z owoców wyciśnij sok i dodaj go do zupy. Dopraw zupę solą i pieprzem jeśli uznasz za konieczne.

Krok 4
Zupę dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby była gładka i kremowa. Ananasy pokrój w drobną kostkę. Pokrojone owoce ułóż na dnie filiżanek do kawy (cappuccino) i zalej zupą.

Krok 5
Śmietankę lekko ubij, tak, aby była puszysta i niezbyt sztywna.

Krok 6
Za pomocą dzbanuszka lub łyżeczki umieść niewielką ilość ubitej śmietanki na wierzchu zupy. Wykałaczką możesz zrobić dowolne wzorki na zupie. Na koniec całość posyp podsuszonymi skórkami z cytrusów.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z pomidorów z cytrusami
Popularna zupa pomidorowa nabierze zupełnie innego charakteru zaserwowana z ananasami oraz sokiem i skórką z cytrusów. Zupa krem cappuccino pomidorowe z aromatem cytrusów przypadnie do gustu szczególnie osobom, które lubią eksperymentować w kuchni. Dzięki dodatkowi podsmażonej cebuli oraz przypraw zupa ma intensywny, delikatnie pikantny smak. Z kolei dodatek soku z limonki i cytryny sprawia, że zyskuje świeżą nutę. Skórkę z cytrusów należy zetrzeć i przez chwilę piec w piekarniku, aby nieco wyschła i stała się delikatnie chrupiąca. Zupę serwuje się z ubitą śmietaną na wierzchu, z której warto robić dowolne wzorki – potrawa będzie się efektownie prezentowała na stole. Na koniec posyp zupę podsuszonymi skórkami z cytrusów. Podaj tak przygotowaną potrawę podczas uroczystego przyjęcia, serwując ją solo lub z trójkątami z ciasta francuskiego zapieczonego z ziołami. Jako dodatek sprawdzi się też chrupiąca bagietka. Szukasz ciekawej alternatywy dla klasycznej zupy pomidorowej? Przygotuj ją w proponowanej przez nas wersji.