Zupa z batatów
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
205 osób zapisało

Składniki
500 gramów
150 gramów
150 gramów
15 gramów
150 gramów
3 sztuki
1 litr
125 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
Krok 2
Obierz ziemniaki oraz marchew i pokrój na duże kawałki. Połóż wszystko na blaszce z piekarnika i wymieszaj z niewielką ilością oleju. Piecz przez 25 minut do miękkości.
Krok 3
Cebulę i paprykę pokrój na mniejsze kawałki. W głębokich garnku rozgrzej pozostały olej i podsmaż cebulę, paprykę oraz czosnek, aż stanie się miękki.
Krok 4
Dodaj wodę i kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj przez ok 5 minut.
Krok 5
Dodaj pieczone słodkie ziemniaki i marchew. Całość ponownie zagotuj i zmiksuj na gładki krem.
Krok 6
Na końcu wymieszaj z kwaśną śmietaną.

Dobra rada:
Podawaj z świeżo wypiekanym chlebem na zakwasie lub posyp prażonymi orzechami. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z batatów
Nieocenione i obowiązkowe w wielu kuchniach świata. Mowa o ziemniakach! Dziś pod lupę bierzemy ich rzadziej używaną odmianę. Powitaj bataty! Choć goszczą na stołach nie tak często jak te tradycyjne, pomogą przygotować mnóstwo doskonałych dań. Dziś na obiad poleca się pyszna zupa z batatów!
Dla kogo? Nie przejdziesz obojętnie obok tego, co słodkie? Uwielbiasz ten smak, a jednocześnie liczysz każdą dodatkową kalorię? Zupa z pieczonych słodkich ziemniaków to propozycja dla Ciebie! Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego oraz śladowej ilości tłuszczu bataty powinny znajdować się w diecie dbających o linię.
Na jaką okazję? Zupa z pieczonych batatów to alternatywa dla tradycyjnych zup podawanych podczas obiadu. Koniec z nudą w kuchni!
Dla urozmaicenia: Zupa najlepiej smakuje w towarzystwie chleba, zwłaszcza tego świeżo wypieczonego, np. na zakwasie. Możesz ją także posypać prażonymi orzechami – wzbogacą smak, a także sprawdzą się jako dekoracja.
Czy wiesz, że? Bataty to skarbnica witamin i potasu. Zawartością witaminy A przewyższają produkty takie jak dynia czy szpinak. Na tym nie koniec! To także źródło witaminy B6 oraz K Co więcej, świetnie sprawdzą się w diecie cukrzyków i osób borykających się z podwyższonym cholesterolem.