Krem z zielonego groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

heart
1048 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1692 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

800 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

100 mililitrów

1 pęczek

5 łyżek

4 sztuki

3 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj ser, cebulę pokrój w kosteczkę, posiekaj czosnek, ziemniaki pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.

Krok 2

Kromki chleba natrzyj jednym ząbkiem czosnku, skrop dwoma łyżkami oliwy, posyp z wierzchu serem. Grzanki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Grzanki piecz przez 10 minut, aż ser zrobi się rumiany.

Krok 3

W odpowiednim garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebule i czosnek, dodaj ziemniaki, kostki rosołowe, wszystko razem zalej litrem wody. Całość gotuj około 15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie, po tym czasie dodaj groszek, śmietanę i miętę, całość gotuj kolejne 5 minut. Następnie zupę dokładnie zmiksuj w kielichu blendera, a potem przecedź przez drobne sito.

Krok 4

Tak przygotowaną zupę podawaj w odpowiednich talerzach z serowymi grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupa dobrze smakuje również z serem pleśniowym.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

3

Opinie o przepisie

  • Abi

    Abi , 09.06.2021

    A co zrobić z cytryną?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Krem można "odchudzić" pomijając ser i śmietanę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z zielonego groszkuKrem z zielonego groszku

Jeśli szukasz inspiracji na smaczne i wegetariańskie danie, dobrym rozwiązaniem może okazać się krem z zielonego groszku. Pokrój drobno warzywa: cebulę (użyj dymki lub czosnkowej), czosnek oraz marchewkę. Przysmaż je na rozgrzanym tłuszczu, uważając żeby się nie przypaliły. Do garnka dodaj ziemniaki oraz wcześniej przygotowany bulion warzywny. Całość gotuj przez kilkanaście minut, do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie, po czym wsyp groszek (dobrze sprawdzi się zarówno świeży, jak i mrożony). Po chwili dodaj miętę oraz śmietanę, którą możesz również zastąpić jogurtem naturalnym typu greckiego. Trzymaj na ogniu jeszcze przez kilka minut, a następnie blenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Tak przyrządzone danie serwuj z grzankami. Przygotuj je, wykorzystaj swoje ulubione pieczywo. Natrzyj je ząbkiem czosnku, skrop kilkoma kroplami oliwy i posyp serem (odpowiedni będzie np. parmezan czy ementaler). Włóż do piekarnika, a po kilku minutach otrzymasz gotowe grzanki, które dodasz do zupy. Zobacz nasz przepis na to danie bez mięsa. Być może na stałe zagości w Twojej wegetariańskiej kuchni.