Placek z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
236 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

125 gramów

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

6 łyżek

300 gramów

3 sztuki

7 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru soku. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i usmaż. Następnie dodaj cukinię i smaż aż nabiorą rumianego koloru.

Krok 3

Mąkę gryczaną połącz z orkiszową i proszkiem do pieczenia. Dodaj twarożek, mleko i olej. Wymieszaj dokładnie aż powstanie gładkie ciasto.

Krok 4

Ciasto rozwałkuj i umieść na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem. Palcami zagnieć krawędzie.

Krok 5

W misce wymieszaj śmietankę, jaja i zupę Knorr. Dodaj usmażoną wcześniej cukinię z boczkiem i wymieszaj ponownie.

Krok 6

Wylej mieszankę na ciasto i piecz przez ok 30 minut aż całość zrobi się rumiana.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z sałatką. 

2

Opinie o przepisie

  • Justyna Grygiel

    Justyna Grygiel , 27.07.2020

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Cukinia jest delikatnym w smaku warzywem, dlatego potrzebuje zdecydowanego towarzysza, dlatego jednym ze składników jest boczek, można zamienić go na dojrzewająca szynkę lub słoną fetę.Placek można posypać serem i chwilkę zapiec.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z cukiniiPlacek z cukinii

Cukinia jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Idealnie smakuje wypełniona farszem i zapieczona, sprawdza się również w roli przekąski, po wcześniejszym usmażeniu. Dziś proponujemy Wam zupełnie inne wydanie tego warzywa. Zapraszamy na ucztę, której głównym bohaterem będzie placek z cukinii. Zaskocz rodzinę nowym przepisem – zachwycisz nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Placek z cukinii to danie dla każdego! Pokochają je przede wszystkim wielbiciele cukinii, która w sezonie letnim wyjątkowo często gości na naszych stołach.

Na jaką okazję?

Placek z cukinii jest idealną propozycją na obiad lub kolację w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Cukinia to inaczej mała dynia. W Polsce używa się zamiennie dwóch nazw dla tego warzywa. W południowo-wschodniej części kraju, znana jest jako kabaczek.

Dla urozmaicenia:

Aby wzbogacić danie, szczególnie jeśli serwujecie je na obiad, przygotujcie do niego ulubioną sałatkę. Stworzy idealną kompozycję z plackiem z cukinii.