
Składniki
700 gramów
1 opakowanie
125 gramów
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
150 gramów
6 łyżek
300 gramów
3 sztuki
7 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru soku. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Krok 2
Boczek pokrój w kostkę i usmaż. Następnie dodaj cukinię i smaż aż nabiorą rumianego koloru.
Krok 3
Mąkę gryczaną połącz z orkiszową i proszkiem do pieczenia. Dodaj twarożek, mleko i olej. Wymieszaj dokładnie aż powstanie gładkie ciasto.
Krok 4
Ciasto rozwałkuj i umieść na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem. Palcami zagnieć krawędzie.
Krok 5
W misce wymieszaj śmietankę, jaja i zupę Knorr. Dodaj usmażoną wcześniej cukinię z boczkiem i wymieszaj ponownie.
Krok 6
Wylej mieszankę na ciasto i piecz przez ok 30 minut aż całość zrobi się rumiana.

Dobra rada:
Podawaj z sałatką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek z cukinii
Cukinia jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Idealnie smakuje wypełniona farszem i zapieczona, sprawdza się również w roli przekąski, po wcześniejszym usmażeniu. Dziś proponujemy Wam zupełnie inne wydanie tego warzywa. Zapraszamy na ucztę, której głównym bohaterem będzie placek z cukinii. Zaskocz rodzinę nowym przepisem – zachwycisz nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Dla kogo?
Placek z cukinii to danie dla każdego! Pokochają je przede wszystkim wielbiciele cukinii, która w sezonie letnim wyjątkowo często gości na naszych stołach.
Na jaką okazję?
Placek z cukinii jest idealną propozycją na obiad lub kolację w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Cukinia to inaczej mała dynia. W Polsce używa się zamiennie dwóch nazw dla tego warzywa. W południowo-wschodniej części kraju, znana jest jako kabaczek.
Dla urozmaicenia:
Aby wzbogacić danie, szczególnie jeśli serwujecie je na obiad, przygotujcie do niego ulubioną sałatkę. Stworzy idealną kompozycję z plackiem z cukinii.