Makaron puttanesca - przepis z sosem: spaghetti | Przepisy.pl pixel

Makaron a'la Puttanesca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
348 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

238 osób wydrukowało

Pobierz pdf

680 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

300 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek, cebulę i czosnek pokrój. Przesmaż boczek na rozgrzanym oleju. Dodaj następnie cebulę i czosnek. Smaż do momentu zarumieniania.

Makaron a'la Puttanesca - Krok 1

Krok 4

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i posyp startym parmezanem.

Makaron a'la Puttanesca - Krok 4

Krok 3

Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.

Makaron a'la Puttanesca - Krok 3

Krok 2

Dodaj sos pomidorowy i Knorr Chłopski garnek.

Makaron a'la Puttanesca - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron a'la Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron a'la Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron a'la Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron a'la Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron a'la Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron a'la Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron a'la Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron a'la Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron a'la PuttanescaMakaron a'la Puttanesca

Makaron Puttanesca to włoski klasyk, który trzeba, ba…należy znać! Pod zagadkową nazwą kryje się aromatyczna potrawa na bazie pomidorowego sosu z dodatkiem cebuli i czosnku. Całość przykrywa delikatna pierzynka ze startego parmezanu. Brzmi jak marzenie? I tak też smakuje! Daj się ponieść niekwestionowanemu urokowi tego dania.

Dla kogo?

Przepis nie tylko dla miłośników smaków rodem z włoskiego talerza, ale i dla wszystkich, którzy pragną spróbować czegoś innego niż tradycyjne spaghetti. Nie będzie rozczarowań!

Na jaką okazję?

Przepis warto wypróbować zarówno w roli dania wieczoru, jak i bez okazji. Zachwyca smakiem w każdym wydaniu. Pyszne, sycące oraz kolorowe – ucieszy podniebienie i oko wszystkich gości.

Czy wiesz, że?

Penne Puttanesca w dosłownym tłumaczeniu oznacza posiłek przygotowywany przez prostytutki. Źródłosłów określenia nie jest do końca znany. Przypuszcza się, że początkowo potrawę gotowały panie lekkich obyczajów, ponieważ można było przygotować ją szybko i z łatwo dostępnych składników.

Dla urozmaicenia:

Makaron Puttanesca można urozmaicić dodając do niego garść kaparów, czarnych oliwek oraz kawałki filetów anchovis. Palce lizać!