
Składniki
200 gramów
150 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
175 gramów
2 łyżki
300 mililitrów
1 szczypta
6 plastrów
1 sztuka
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos Boloński: 1. Na patelni podgrzać olej, zeszklić cebulę z cukrem i dodać startą marchewkę. Do usmażonych warzyw dodać pół puszki krojonych pomidorów i doprowadzić do wrzenia. 2. Przerzucić wszystko do miski i zmiksować, a na patelnię wrzucić mięso mielone (wieprzowe lub wegetariańskie), dodać sól, pieprz, cebulę i suszone pomidory w proszku. Zasmażyć mięso na brązowy kolor i dolać zmiksowany sos. 3. Dodać przyprawy (bazylię, pietruszkę, oregano, czosnek granulowany, tymianek, cząber i estragon) Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
Krok 2
Sos beszamelowy: (najlepiej zrobić go na chwilę przed układaniem warstw) 1. W małym garnku roztopić masło i powoli dosypywać mąki, przez cały czas mieszając. Smażyć razem przez ok. 2 minuty. Stopniowo wlewać mleko aż sos będzie gładki. 2. Gotować na małym ogniu przez kilka minut i doprawić gałką muszkatołową. Opcjonalnie: 1. Rozpuścić 100g białego sera topionego w 400 ml śmietany 30%.
Krok 3
Warstwy: 1. Przygotować małe żaroodporne naczynie i nagrzać piekarnik do 180 stopni C. 2. Położyć na dnie naczynia surowe płaty makaronu (mogą być lekko ugotowane, jeżeli inaczej nie da się ich ułożyć) . Na płatach lasagne rozprowadzić część sosu pomidorowego, później położyć dwa duże plastry sera, na serze rozprowadzić sos beszamelowy i powtarzać aż skończą się składniki. Na ostatniej warstwie beszamelu posypać mozzarellę. 3.Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 15 minut przed porcjowaniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej