Makaron z klopsikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z klopsikami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
477 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

269 osób wydrukowało

Pobierz pdf

552 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso połącz z serami oraz posiekaną natką pietruszki i wyrób jednolitą masę. Dopraw do smaku.

Krok 2

Formuj nieduże kulki i smaż na rozgrzanym oleju.

Krok 3

Przygotuj sos: pomidory połącz z fixem Knorr i zagotuj. Dodaj mięsne kulki, zmniejsz ogień i gotuj sos 5 minut.

Krok 4

Makaron ugotuj al dente, wyłóż na talerze i polej przygotowanym sosem z mięsnymi kulkami. Udekoruj listkami świeżych ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w Twojej kuchni znajduje się świeża bazylia, pokrój ją drobno i dodaj do mięsnej masy.

1

Opinie o przepisie

  • Adam Taktoja

    Adam Taktoja , 24.10.2017

    Niestety sera nie czuć w daniu ale sos pomidorowy genialnie uzupełnia wszystko;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z klopsikamiMakaron z klopsikami

Makaron z klopsikami to danie inspirowane włoską kuchnią, które znakomicie sprawdzi się na codzienny szybki obiad. Jest pyszne, a w dodatku nie wymaga zbyt dużo pracy. Smak klopsików wołowych urozmaicisz dodatkiem serów – łagodnej mozzarelli oraz wyrazistego parmezanu. Na początek wyrób mielone mięso wołowe, sery i posiekaną pietruszkę na gładką masę, a żeby lepiej się sklejała możesz dodać do niej odrobinę wody. Formuj nieduże kulki, najlepiej średniej wielkości i smaż na rozgrzanym oleju – najpierw na dużym ogniu, a następnie, kiedy już podsmażą się z zewnątrz, zmniejsz płomień. Dzięki temu zabiegowi pozostaną w środku soczyste. W rondelku przygotuj sos na bazie pomidorów i przypraw, dodaj do niego klopsiki wołowe i gotuj razem przez chwilę, by mięso przeniknęło smakiem warzyw. Na koniec połącz mięso oraz sos z ugotowanym makaronem penne albo spaghetti. Makaron z klopsikami podawaj udekorowany listkami świeżej bazylii lub oregano i posypany drobno startym parmezanem. Życzymy smacznego.