Kanapki na piknik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanapki na piknik

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
319 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

8 plastrów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułki przekrój wzdłuż na pół i opiecz chwilę w nagrzanym piekarniku. Paprykę oczyść i pokrój na ćwiartki, skrop oliwą i zgrilluj na patelni. Pomidory oraz cebulę pokrój w cienkie plastry.

Kanapki na piknik - Krok 1

Krok 2

Majonez wymieszaj z ketchupem, czosnkiem drobno pokrojonym oraz sosem tabasco. Następnie posmaruj nim połówki pieczywa.

Kanapki na piknik - Krok 2

Krok 3

Na dolnych połówkach pieczywa rozłóż kolejno: rukolę, plastry mięsa, pomidory, cebulę oraz paprykę.

Kanapki na piknik - Krok 3

Krok 4

Wszystkie kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa, przyciśnij lekko dłonią i zawiń w pergamin.

Kanapki na piknik - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast wołowiny możesz użyć również innego pieczonego mięsa, np. karkówki lub indyka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapki na piknik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki na piknikKanapki na piknik

Szybkie, proste i smaczne – kanapki z tego przepisu będą godnym polecenia sposobem na przekąskę podczas rodzinnych wypraw lub pysznym śniadaniem. Ich podstawą jest ciabatta, którą włóż na chwilę do rozgrzanego piekarnika – będzie wtedy ciepła oraz chrupiąca, świetnie skomponuje się też z pozostałymi składnikami. Paprykę oczyść z pestek i pokrój na ćwiartki, a następnie skrop dobrej jakości oliwą i grilluj przez chwilę na patelni. Pozostałe warzywa pokrój w cienkie plastry. Co nada kanapkom wyrazistego smaku i scali wszystkie składniki? Pikantny sos – przyrządzisz go, mieszając ketchup, drobno pokrojony czosnek oraz wyrazisty sos tabasco. Posmaruj nim połówki chrupiącego pieczywa i nałóż na nie pokrojone warzywa, lekko orzechową rukolę oraz plastry wołowiny (możesz ją zastąpić np. karkówką lub mięsem z indyka). Smak kanapek urozmaici dodatek listków świeżej bazylii, które  skomponują się z pomidorami, oraz serka topionego. Nie zapomnij o tym przepisie, planując następny piknik z rodziną. Smacznego!