Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

9

heart
242 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

177 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

na tosty z marchewkowym twarożkiem:

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

125 gramów

1 łyżka

45 gramów

60 gramów

50 gramów

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

na sałatkę warzywną:

115 gramów

150 gramów

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ser rozgnieć widelcem, razem z orzechami, jogurtem, chrzanem i startymi na tarce o grubych oczkach marchewką i selerem. Dodaj pokrojony drobno szczypiorek i przyprawy.

Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - Krok 1

Krok 2

Chleb podpiecz w tosterze.

Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sałatkę. Do miski wrzuć pokrojone w plasterki rzodkiewki, pomidory przekrojone na pół i podprażone na suchej patelni pestki słonecznika. Oliwę połącz z przyprawą uniwersalną Knorr i oregano. Polej sałatkę.

Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - Krok 3

Krok 4

Twarożek podawaj z pieczywem i sałatką warzywną.

Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - Krok 4
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywnąTosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną

Pożywne tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną to zdrowe danie śniadaniowe, pełne chrupiących dodatków. Klasyczny twarożek ze szczypiorkiem urozmaicisz startą marchewką i selerem korzeniowym. Te niecodzienne składniki bardzo dobrze skomponują się zresztą produktów. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj starte warzywa, zmielone orzechy włoskie oraz jogurt naturalny, który połączy całość w kremową masę. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, a także tartym chrzanem, dzięki któremu łagodny ser i słodkie warzywa nabiorą wyrazistego, pikantnego smaku. Do serka podaj szybką w przygotowaniu sałatkę. Kawałki chrupiących rzodkiewek i słodkich pomidorków koktajlowych, żółtych lub czerwonych, wymieszaj z pestkami słonecznika (upraż je na suchej patelni na złocisty kolor, by nabrały orzechowego posmaku). Całość polej sosem ziołowym z bazylią i oregano. Do tak przygotowanego pożywnego śniadania podaj rumiane tosty z chleba razowego. Podawaj z czarną lub zieloną gorzką herbatą. Zacznij dzień z naszym przepisem na śniadanie!