Dania i potrawy z selera | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Seler

364 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SelerSeler

Pełna nazwa to seler zwyczajny, lecz nie dajcie się zwieść. Potrawom, w których znajdzie się to smaczne warzywo, daleko do przeciętności. Jest nieodzownym składnikiem włoszczyzny, bez której nie może powstać żaden aromatyczny bulion. Powszechnie uważa się, że ten jarzynowy zestaw sprowadziła do Polski królowa Bona. Co prawda sam seler nie wygląda szczególnie atrakcyjnie, lecz z pewnością ułatwi przygotowanie królewskiej uczty.

Dla kogo?

Ambitni szefowie kuchni doskonale zdają sobie sprawę z tego, że z najbardziej niepozornego produktu można przygotować fenomenalne posiłki. Tak jest w przypadku selera korzeniowego. Zupom i potrawkom nadaje głębokiego smaku. Może się okazać, że dodatek soli do dań nie będzie już konieczny. Nadaje się do jedzenia na surowo, więc warto włączyć go do sałatkowych receptur. Seler jest wyśmienity z marchewką i jabłkami. Sprawdzi się w zapiekankach i gulaszach. Nie zapominajcie dorzucić go do kociołków rozmaitości, w których nie brakuje innych warzyw i bulw, zwłaszcza buraka, rzepy oraz kalarepy.

Na jaką okazję?

Aromatyczna zupa to najlepszy wstęp do każdego obiadu. Zarówno tego jedzonego w przyjemne, niedzielne popołudnie, jak i bardziej zabiegane dni tygodnia. Uprzyjemni nawet nielubiane poniedziałki! Powinien znaleźć się zarówno we włoskiej zupie minestrone, jak i swojskiej ziemniaczanej. Stęskniliście się za prawdziwie tradycyjną kuchnią? Seler pasuje do flaczków i golonki.

Czy wiesz, że?

Jeśli ktoś jeszcze ma problem z docenieniem selera, powinien zapoznać się ze zwyczajami rodem ze starożytnej Grecji. Jego liście służyły do robienia wieńców, którymi dekorowano głowy olimpijskich czempionów.

Dla urozmaicenia:

Seler ma szansę stać się poważną konkurencją dla ziemniaków jako uzupełnienie dań obiadowych. Po ugotowaniu łatwo jest zamienić go w aksamitne purée. Z kolei pieczony seler to kusząca alternatywa dla popularnych ziemniaczanych frytek.