Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem
łatwe
7224 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
1 łyżka
400 gramów
200 gramów
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na patelni, następnie wystudź.

Krok 2
Szczypior drobno posiekaj i dodaj do pieczarek. Całość przypraw Delikatem Knorr i wymieszaj. Następnie dodaj starty ser i ponownie wymieszaj.

Krok 3
Namocz bułkę w wodzie lub mleku. Gdy będzie już miękka odciśnij ją dokładnie.

Krok 4
Namoczoną bułkę połącz z mielonym mięsem, jajkiem, przyprawą do mięs oraz startą cebulą.

Krok 5
Masę wyrób dokładnie ręką. Jeśli będzie zbyt luźna dodaj do niej nieco bułki tartej.

Krok 6
Z mięsa uformuj placuszki. Na środku każdego połóż troszkę farszu, który następnie zawiń w mięso mielone. W ten sposób uformuj kotlety. Gotowe kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Krok 7
Usmażone kotlety podlej kilkoma łyżkami wody a następnie przykryj patelnię, tak aby kotlety chwilę doszły. Kotlety podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonego ogórka.


Dobra rada:
Do przygotowania farszu możesz również użyć serka topionego - efekt będzie równie udany.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem
Połączenie mięsa mielonego, jajka i tartej bułki z dodatkiem cebuli i przypraw daje po smażeniu na patelni kulkę mięsną z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Na talerzu pojawia się przeważnie obok ziemniaków i surówki. To szablonowe danie podczas niedzielnego obiadu. Można je lubić i cenić, ale z czasem jednak staje się... po prostu nudne. Nowością na talerzu okazać się mogą faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem żółtym. Farsz w środku całkowicie odmieni przyzwyczajenia smakowe – złagodzi „ciężki” smak mięsa. Wszystko za sprawą pojawienia się w farszu szczypiorku. Jak podać kotlety mielone inaczej? Z pieczarkami i serem ta potrawa zyska nowe, zaskakujące oblicze, a w twoim repertuarze kulinarnym zagości kolejny apetyczny specjał.
Dla kogo?
Znudziły ci się zwyczajne mielone, a twoi bliscy mają już dość widoku i smaku mięsa mielonego? Mamy rozwiązanie tego problemu, a raczej urozmaicenie codziennego jadłospisu: kotlety mielone z pieczarkami i selem. Dodaj do swojej sprawdzonej receptury farsz z pieczarek i sera żółtego, a zwykłe kotlety mielone nabiorą zupełnie innego znaczenia i... smaku! Kotlety mielone nadziewane grzybami i serem staną się hitem.
Na jaką okazję?
Kotlety mielone z serem i pieczarkami to innowacyjny pomysł na obiad dla dzieci, które często kapryszą na widok mięsa. Do degustacji mielonych faszerowanych pieczarkami z pewnością zachęci je roztapiający się w środku ser żółty. Zresztą jest to patent, który przemawia nie tylko do najmłodszych. Nawet jeśli gotujesz tylko dla siebie, żywieniowa odmiana w postaci kotletów mielonych nadziewanych jest jak najbardziej wskazana.
Czy wiesz, że?
Kotlet mielony, który jest bardzo popularny w Polsce, szczególną rolę odgrywa w kuchni małopolskiej, gdzie nazywa się go potocznie sznyclem. Kotlety mielone z serem i pieczarkami będą potrawą, której nie pomylisz z żadnym innym przysmakiem.
Dla urozmaicenia:
Nie pozwól, by mielone z serem i pieczarkami pojawiały się na talerzu osamotnione. Choć smakują fantastycznie, odpowiednio dobrane dodatki sprawiają, że masz do czynienia z pełnym posiłkiem. Popularnym uzupełnieniem dania jest np. mizeria. Do mielonych z pieczarkami i serem świetnie pasuje sos grzybowy albo ziołowy.