Kotlety mielone z pieczarkami i serem - nadziewane | Przepisy.pl pixel

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

243

heart
3059 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4371 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

1 łyżka

400 gramów

200 gramów

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na patelni, następnie wystudź.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 1

Krok 2

Szczypior drobno posiekaj i dodaj do pieczarek. Całość przypraw Delikatem Knorr i wymieszaj. Następnie dodaj starty ser i ponownie wymieszaj.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 2

Krok 3

Namocz bułkę w wodzie lub mleku. Gdy będzie już miękka odciśnij ją dokładnie.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 3

Krok 4

Namoczoną bułkę połącz z mielonym mięsem, jajkiem, przyprawą do mięs oraz startą cebulą.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 4

Krok 5

Masę wyrób dokładnie ręką. Jeśli będzie zbyt luźna dodaj do niej nieco bułki tartej.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 5

Krok 6

Z mięsa uformuj placuszki. Na środku każdego połóż troszkę farszu, który następnie zawiń w mięso mielone. W ten sposób uformuj kotlety. Gotowe kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 6

Krok 7

Usmażone kotlety podlej kilkoma łyżkami wody a następnie przykryj patelnię, tak aby kotlety chwilę doszły. Kotlety podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonego ogórka.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania farszu możesz również użyć serka topionego - efekt będzie równie udany.

76

Opinie o przepisie

  • Kasia N.

    Kasia N. , 02.02.2025

    Pyszne :) ja pieczarki pokroiłam w drobną kostkę, przez to mogłam zmieścić więcej farszu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hubert66619@interia.pl

    Hubert66619@interia.pl , 05.06.2023

    Zarabiste jednym słowem trochę farszu zostało ale same kotlety świetne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK Żeby kotlety były mniej kaloryczne, najlepiej odsączyć je po usmażeniu na papierowym ręczniku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Trz.

    Kasia Trz. , 13.01.2021

    bardzo smaczne ale farszu wyszło mi o wiele za dużo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Klimczak

    Sara Klimczak , 25.02.2020

    Bardzo smaczne, miła odmiana dla zwykłego mielonego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Sowizdrzał

    Dariusz Sowizdrzał , 25.02.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Michalska

    Wioleta Michalska , 20.02.2020

    Bardzo dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta  Mazur

    Wioletta Mazur , 04.11.2018

    Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, ale polecam zmniejszyć ilość pieczarek i sera o połowę - w zupełności wystarczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lizak

    Alicja Lizak , 17.05.2018

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Kulka

    Grażyna Kulka , 18.03.2017

    Polecam inny,podobny przepis.Mięso doprawić jak na mielone, nabrać na rękę,rozpłaszczyć i na środek włożyć całą pieczarkę.Docisnąć i oblepić ją dokładnie.Kotlety ułożyć w garnku zaroodpornym lub na blaszce , skropić olejem i piec ok. godz w 190 st.Są przepyszne i mniej kaloryczne,nie mają tyle tłuszczu.Polecam.Spróbujcie.Roboty mało w są bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Pionk

    Asia Pionk , 15.10.2016

    Właśnie zrobiłam i wyszły pyszne. A dla tych co nie wiedza gdzie dodać ser to podpowiem Wam. Ser starty i pieczarki z przyprawami chowamy do środka mielonego i musi być dobrze zamknięty bo inaczej wypłynie i się spali

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilka Skrakowska

    Emilka Skrakowska , 09.09.2016

    pyyyyyycha :) zwykły mielony przeszedł do historii :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Kuc

    Dominik Kuc , 18.05.2016

    Przepyszne kotleciki : )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania ;-)

    Ania ;-) , 27.10.2015

    super przepis :) tylko do farszu nie dawałam przyprawy delikat bo nie było w sklepie ale i tak wyszło świetnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Rudnicka

    Ewa Rudnicka , 24.03.2015

    Jest wyraźnie napisane ze starty ser dodajemy do pieczarek ze szczypiorkiem i przyprawą. W KROKU nr 2.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Drzewiecka

    Monika Drzewiecka , 19.03.2015

    Rewelacyjne mielone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorcia Dorota Budzyńska

    Dorcia Dorota Budzyńska , 18.03.2015

    Ja ostatnio robilam mielone z kalafiorem i pomidorami pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Marszałko-ka

    Malgorzata Marszałko-ka , 18.03.2015

    ser do farszu trzeba dodać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Stańdo

    Ola Stańdo , 18.03.2015

    "Gdzie ser, gdzie ser?!" czy na prawdę tak trudno się domyślić? Poza tym widać go na zdjęciach z farszem. Odrobinę pomyśleć samemu nigdy nie zaszkodzi :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 18.03.2015

    Bogumiła, koniecznie daj nam znać jak wyszły!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Perdian

    Ryszard Perdian , 18.03.2015

    To dla mnie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 18.03.2015

    Anna, proszę bardzo, polecamy się na przyszłość :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wrobel

    Barbara Wrobel , 18.03.2015

    Przeczytałam 3 razy a co z serem ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Samborska

    Bogumiła Samborska , 18.03.2015

    Apetycznie wyglądają i zapewne tak teź smakują. By mieć pewność, źe tak jest zrobię je dziś :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pęciak

    Anna Pęciak , 18.03.2015

    Dzieki za pomysł na obiad bo nie miałam pomysłu: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ella Bella Woss

    Ella Bella Woss , 18.03.2015

    Co za mądrala z tego anonimowego Jackass , wiadomo że każda doświadczona gosposia domyśli się , że należy go dodać do farszu ale są też takie głąby że nie będą tego wiedziały a Ty spróbuj obtoczyć kotlety w serze a zobaczysz jak będą się smażyły , nie oderwiesz ich siłą z patelni .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Romanowska

    Janina Romanowska , 17.03.2015

    warto dodac do tego siekaną natkę pietruszki jest jezcze smaczniejsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kowala

    Agnieszka Kowala , 17.03.2015

    mniam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Jabłońska

    Marta Jabłońska , 17.03.2015

    Też się tak zastanawiam gdzie zginął ser :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gran

    Agnieszka Gran , 17.03.2015

    też tak robię pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem

Połączenie mięsa mielonego, jajka i tartej bułki z dodatkiem cebuli i przypraw daje po smażeniu na patelni kulkę mięsną z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Na talerzu pojawia się przeważnie obok ziemniaków i surówki. To szablonowe danie podczas niedzielnego obiadu. Można je lubić i cenić, ale z czasem jednak staje się... po prostu nudne. Nowością na talerzu okazać się mogą faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem żółtym. Farsz w środku całkowicie odmieni przyzwyczajenia smakowe – złagodzi „ciężki” smak mięsa. Wszystko za sprawą pojawienia się w farszu szczypiorku. Jak podać kotlety mielone inaczej? Z pieczarkami i serem ta potrawa zyska nowe, zaskakujące oblicze, a w twoim repertuarze kulinarnym zagości kolejny apetyczny specjał.

Dla kogo?

Znudziły ci się zwyczajne mielone, a twoi bliscy mają już dość widoku i smaku mięsa mielonego? Mamy rozwiązanie tego problemu, a raczej urozmaicenie codziennego jadłospisu: kotlety mielone z pieczarkami i selem. Dodaj do swojej sprawdzonej receptury farsz z pieczarek i sera żółtego, a zwykłe kotlety mielone nabiorą zupełnie innego znaczenia i... smaku! Kotlety mielone nadziewane grzybami i serem staną się hitem.

Na jaką okazję?

Kotlety mielone z serem i pieczarkami to innowacyjny pomysł na obiad dla dzieci, które często kapryszą na widok mięsa. Do degustacji mielonych faszerowanych pieczarkami z pewnością zachęci je roztapiający się w środku ser żółty. Zresztą jest to patent, który przemawia nie tylko do najmłodszych. Nawet jeśli gotujesz tylko dla siebie, żywieniowa odmiana w postaci kotletów mielonych nadziewanych jest jak najbardziej wskazana.

Czy wiesz, że?

Kotlet mielony, który jest bardzo popularny w Polsce, szczególną rolę odgrywa w kuchni małopolskiej, gdzie nazywa się go potocznie sznyclem. Kotlety mielone z serem i pieczarkami będą potrawą, której nie pomylisz z żadnym innym przysmakiem.

Dla urozmaicenia:

Nie pozwól, by mielone z serem i pieczarkami pojawiały się na talerzu osamotnione. Choć smakują fantastycznie, odpowiednio dobrane dodatki sprawiają, że masz do czynienia z pełnym posiłkiem. Popularnym uzupełnieniem dania jest np. mizeria. Do mielonych z pieczarkami i serem świetnie pasuje sos grzybowy albo ziołowy.