
Składniki
1 kilogram
30 dekagramów
25 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
5 sztuk
4 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Posiekaj cebule i pieczarki.

Krok 2
Usmaż posiekaną cebulę razem z pieczarkami.

Krok 3
Pomidory pokrój w plastry. Uduś mięso z pozostałą cebulą. Dopraw Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 4
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, obydwie mąki i wyrób ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk.

Krok 5
Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem i ułóż na dnie 2/3 ciasta ziemniaczanego, na nim mięso z cebulą, a następnie pieczarki z cebulą. Przykryj plastrami pomidorów.

Krok 6
Na pomidorach ułóż pozostałą część ciasta ziemniaczanego. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekankę z ziemniaków i wołowiny piecz w 180°C przez 25 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczano – wołowa
Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Posiekaj cebule i pieczarki.