Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami - z mięsem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
497 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

522 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

30 dekagramów

25 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

4 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Posiekaj cebule i pieczarki.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 1

Krok 2

Usmaż posiekaną cebulę razem z pieczarkami.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w plastry. Uduś mięso z pozostałą cebulą. Dopraw Przyprawą do mięs Knorr.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 3

Krok 4

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, obydwie mąki i wyrób ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 4

Krok 5

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem i ułóż na dnie 2/3 ciasta ziemniaczanego, na nim mięso z cebulą, a następnie pieczarki z cebulą. Przykryj plastrami pomidorów.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 5

Krok 6

Na pomidorach ułóż pozostałą część ciasta ziemniaczanego. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekankę z ziemniaków i wołowiny piecz w 180°C przez 25 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Stanisław Konkiewicz

    Stanisław Konkiewicz , 30.04.2018

    Cały przepis pisany jak przez potłuczoneko. "usmaż cebule z pieczarkami, pozostałą cebule uduś z mięsem" ile cebuli do pieczarek a ile do miesa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 29.06.2015

    Magdalena rzeczywiście zabrakło tej informacji w przepisie. Przepis został już uzupełniony :) Zapiekankę należy piec w 180°C przez 25 minut.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Krzyżan

    Magdalena Krzyżan , 25.06.2015

    a w piekarniku jaka temperatura ma być?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczano – wołowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczano – wołowaZapiekanka ziemniaczano – wołowa

Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Posiekaj cebule i pieczarki.