Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek
łatwe
3344 osoby zapisały

Składniki
50 dekagramów
20 dekagramów
75 dekagramów
10 dekagramów
2 sztuki
1.5 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść i opłucz pieczarki, obierz ze skórki kapelusze, oddziel je od trzonków. Trzonki posiekaj. Ziemniaki pokrój w cząstki.

Krok 2
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ułóż połowę kapeluszy blaszkami do góry, posiekanymi trzonkami wypełnij wolne miejsca, posól.

Krok 3
Kiełbasę pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekanym czosnkiem, cebulą, mięsem mielonym oraz Fixem Kotlety mielone Knorr.

Krok 4
Wyłóż na pieczarki.

Krok 5
Na masę wyłóż pozostałe kapelusze blaszkami w dół, następnie pokrojone ziemniaki.

Krok 6
Lekko posól i posyp bułką tartą oraz wiórkami margaryny.

Krok 7
Piecz w 180⁰C przez 50 minut pod przykryciem, odkryj pod koniec pieczenia. Zapiekankę z ziemniaków, mięsa i pieczarek podawaj z surówką.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek
To danie na pewno zaspokoi wymagania miłośników wszelkiego rodzaju zapiekanek. Ziemniaki w połączeniu z aromatyczną kiełbasą i mięsem mielonym oraz pieczarkami będą ciekawą propozycją na obiad lub kolację dla całej rodziny. Wielu przypadnie do gustu ich zapieczona z bułką tartą skórka, podana w towarzystwie mięsnych i warzywnych dodatków. Choć na pierwszy rzut oka potrawa wydaje się dość skomplikowana, to tak naprawdę jej przygotowanie jest bajecznie proste. Prócz wymieszania mięsa mielonego z kiełbasą i przyprawami, wystarczy bowiem pokroić przygotowane składniki na dość duże kawałki i poukładać je warstwami. Do mięsa mielonego można dodać też szynkę lub pozostawić je bez dodatków – jedynie odpowiednio przyprawione ulubionymi ziołami, np. oregano i bazylią. Zapiekankę urozmaici również sos śmietanowy lub dodatkowa porcja warzyw – np. marchewki, bakłażana, cukinii lub papryki. Całość udekoruj świeżymi listkami rozmarynu. Zrób listę zakupów i przekonaj się, jak szybko stworzyć wyjątkowe danie. Przygotowanie aromatycznej zapiekanki jeszcze nigdy nie było tak proste.