Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

129

heart
5632 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

20 dekagramów

75 dekagramów

10 dekagramów

2 sztuki

1.5 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i opłucz pieczarki, obierz ze skórki kapelusze, oddziel je od trzonków. Trzonki posiekaj. Ziemniaki pokrój w cząstki.

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - Krok 1

Krok 2

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ułóż połowę kapeluszy blaszkami do góry, posiekanymi trzonkami wypełnij wolne miejsca, posól.

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekanym czosnkiem, cebulą, mięsem mielonym oraz Fixem Kotlety mielone Knorr.

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - Krok 3

Krok 4

Wyłóż na pieczarki.

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - Krok 4

Krok 5

Na masę wyłóż pozostałe kapelusze blaszkami w dół, następnie pokrojone ziemniaki.

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - Krok 5

Krok 6

Lekko posól i posyp bułką tartą oraz wiórkami margaryny.

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - Krok 6

Krok 7

Piecz w 180⁰C przez 50 minut pod przykryciem, odkryj pod koniec pieczenia. Zapiekankę z ziemniaków, mięsa i pieczarek podawaj z surówką.

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - Krok 7
10

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Małgorzata

    Małgorzata Małgorzata , 02.02.2019

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Podolska

    Joanna Podolska , 09.10.2017

    wyszło spoko, tylko połowę składników pominęłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja iwanicka

    Patrycja iwanicka , 11.01.2017

    słabe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja iwanicka

    Patrycja iwanicka , 09.01.2017

    ugotowałam podobną, ale inne wykonanie ;) cebulę i czosnek podsmażyłam na oliwie. Dodałam pieczarki. Dusiłam do miękkości. Następnie przełożyłam warzywa do miseczki. Na patelni usmazylam mięso mielone, doprawiłam do smaku. Gdy mięso się podsmażyło wrzuciłam do niego pieczarki z cebulą i czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszałam aby składniki się połączyły. Ziemniaki obralam, pokroiłam w talarki, ugotowałam. Do naczynia żaroodpornego( wysmarowanego masłem) przełożyłam połowę ziemniaków, wyłożyłam cały farsz znowu położyłam ziemniaki. To wszystko posypałam startym serm. Włozylam do piekarnika na 20 min. . Nagrzany do 150°C

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Kasiewicz

    Mateusz Kasiewicz , 21.09.2016

    beznadzieja... wszystko puszcza wodę i się parzy A nie piecze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kosela

    Marcin Kosela , 09.07.2016

    Chyba najgorsza jaką jadłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elzbieta pachuta

    elzbieta pachuta , 27.02.2016

    Lusia Pychota i mozesz zaskoczyc swoich bliskich

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elzbieta pachuta

    elzbieta pachuta , 27.02.2016

    lusia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Witam, Dziękujemy za uważność :) Sugeruję piec w 180⁰C powinno wystarczyć. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Zaw

    Elzbieta Zaw , 27.10.2015

    w jakiej temperaturze sie piecze?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarekZapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek

To danie na pewno zaspokoi wymagania miłośników wszelkiego rodzaju zapiekanek. Ziemniaki w połączeniu z aromatyczną kiełbasą i mięsem mielonym oraz pieczarkami będą ciekawą propozycją na obiad lub kolację dla całej rodziny. Wielu przypadnie do gustu ich zapieczona z bułką tartą skórka, podana w towarzystwie mięsnych i warzywnych dodatków. Choć na pierwszy rzut oka potrawa wydaje się dość skomplikowana, to tak naprawdę jej przygotowanie jest bajecznie proste. Prócz wymieszania mięsa mielonego z kiełbasą i przyprawami, wystarczy bowiem pokroić przygotowane składniki na dość duże kawałki i poukładać je warstwami. Do mięsa mielonego można dodać też szynkę lub pozostawić je bez dodatków – jedynie odpowiednio przyprawione ulubionymi ziołami, np. oregano i bazylią. Zapiekankę urozmaici również sos śmietanowy lub dodatkowa porcja warzyw – np. marchewki, bakłażana, cukinii lub papryki. Całość udekoruj świeżymi listkami rozmarynu. Zrób listę zakupów i przekonaj się, jak szybko stworzyć wyjątkowe danie. Przygotowanie aromatycznej zapiekanki jeszcze nigdy nie było tak proste.